Przepisy

Co jeść na obiad? Menu #1 

Stworzenie sensownego menu na cały tydzień to niemałe wyzwanie i wiem to dobrze. Od dłuższego czasu działam w ten sposób, że w weekend planuję, co będziemy jeść na obiad (śniadania i kolacje też uwzględniam, ale tu jest mniej wariantów), na tej podstawie robię listę zakupów,…

Przepisy

Kurczak teriyaki z wolnowaru 

Szeroko pojęta kuchnia orientalna zaczyna się w Polsce od kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, a kończy na zupie laksa, gotowanej z wirtuozerią przez mojego kumpla Marcina (do sprawdzenia w każdy weekend na Nocnym Markecie – szukajcie Asian Food Foundation). Nie mam ambicji odtwarzania autentycznych dań malezyjskich…

Przepisy

Chleb pita z mięsem (arayes) 

Kiedy piszę te słowa, za oknem widzę ścianę deszczu. To w gruncie rzeczy nic złego, ale ponieważ zbliża się majówka, to wiele osób czuje się rozczarowanych, bo jak zrobić grill party, jeśli nie da się wyjść do ogrodu? Polecam kupienie patelni grillowej – chleb pita…

Przepisy

Ryba w kolendrze 

Gotowane mięso, ryby, warzywa to zwykle jedzenie pozbawione smaku, tzw. „dietetyczne”. Kompletnie tego nie rozumiem, nie kupuję, nie jadam. Alternatywą jest gotowanie na parze – ten sposób obróbki termicznej jest dla dań łaskawszy, a poza tym daje lepszy efekt. Ryba w kolendrze powstanie w jakieś…