Co jeść na obiad? Menu #1
Stworzenie sensownego menu na cały tydzień to niemałe wyzwanie i wiem to dobrze. Od dłuższego czasu działam w ten sposób, że w weekend planuję, co będziemy jeść na obiad (śniadania i kolacje też uwzględniam, ale tu jest mniej wariantów), na tej podstawie robię listę zakupów,…
Clinique City Block Purifying Charcoal Mask & Scrub – mój test
Cierpliwość nie jest moją mocną stroną. Niestety, to dotyczy też zabiegów pielęgnacyjnych. Na myśl o tym, że mam zamknąć się na godzinę w łazience i nawilżać, odżywiać, ścierać i wcierać, robi mi się słabo. Nie, żebym miała niewygodną łazienkę – jest duża, można leżeć w…
Kurczak teriyaki z wolnowaru
Szeroko pojęta kuchnia orientalna zaczyna się w Polsce od kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, a kończy na zupie laksa, gotowanej z wirtuozerią przez mojego kumpla Marcina (do sprawdzenia w każdy weekend na Nocnym Markecie – szukajcie Asian Food Foundation). Nie mam ambicji odtwarzania autentycznych dań malezyjskich…
Jak gotowałam żurek w Kanadzie
Jesienią zeszłego roku pojechaliśmy z Markiem do Kanady. Po pierwsze dlatego, że mam tam rodzinę, a po drugie – postanowiliśmy zwiedzić kawałek kraju, skoro już lecimy tyle kilometrów w jedną stronę. O tym, jak wyglądała nasza trasa z Calgary do Vancouver, pisałam w blogu, można…
Chleb pita z mięsem (arayes)
Kiedy piszę te słowa, za oknem widzę ścianę deszczu. To w gruncie rzeczy nic złego, ale ponieważ zbliża się majówka, to wiele osób czuje się rozczarowanych, bo jak zrobić grill party, jeśli nie da się wyjść do ogrodu? Polecam kupienie patelni grillowej – chleb pita…
Jak wybrać pierwszy samochód?
Nieważne, czy prawo jazdy robisz od razu pierwszego dnia, kiedy jest to prawnie możliwe, czy dopiero po jakimś czasie. To ważny dokument i moim zdaniem, jego zdobycie bardzo ułatwia codzienne sprawy. Ale trzeba mieć czym jeździć. Jak wybrać pierwszy samochód?
Meksykańska zupa z kurczakiem z wolnowaru
Jako dziecko, jadłam w zasadzie wszystko – pewnym wyjątkiem była duszona marchewka, której do dziś nie cierpię. Niektóre rzeczy smakowały mi bardziej, inne mniej – kiedy więc zaczęłam sama gotować, wybierałam te dania, które lubiłam bardziej. I tak jakoś wyszło, że nie gotuję za często…
5 małych gadżetów kuchennych, które ułatwiają życie
Jestem niepoprawną gadżeciarą – w mojej kuchni właśnie pojawił się drugi wolnowar, mam też multicooker Kohersen MyCook, w doniczce z kwiatkiem mam czujnik informujący mnie o poziomie nawilżenia i nasłonecznienia, nigdzie się nie ruszam bez Fitbita… Ale to nie wszystko. Poza „dużymi” gadżetami bardzo lubię…
Krem Kiehl’s Pure Vitality Skin Renewing Cream – mój test
Podejrzewam, że jestem jedną z niewielu osób, które miód traktują tylko jak środek naprawczo-leczniczy. Dodaję miód do ciepłej wody, kiedy mam chore gardło, miodem smaruję spierzchnięte usta, ale poza tym nie jadam go, nie lubię smaku ani zapachu miodu. A jednak krem z miodem i…
Ryba w kolendrze
Gotowane mięso, ryby, warzywa to zwykle jedzenie pozbawione smaku, tzw. „dietetyczne”. Kompletnie tego nie rozumiem, nie kupuję, nie jadam. Alternatywą jest gotowanie na parze – ten sposób obróbki termicznej jest dla dań łaskawszy, a poza tym daje lepszy efekt. Ryba w kolendrze powstanie w jakieś…

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl