Czy wino pasuje do dań kuchni azjatyckiej? Oczywiście. Marcin Sasin, szef kuchni restauracji InAzia oficjalnie zainaugurował współpracę z czołowym winiarzem Warszawy – Robertem Mielżyńskim.

W restauracji InAzia w Warszawie można spróbować dań kuchni tajskiej, wietnamskiej, singapurskiej i chińskiej, a także indonezyjskiej. Co do takich dań pić? Od kilkunastu dni możemy zdecydować się na wino – i to nie jakieś, ale konkretne rodzaje, wybrane przez Roberta Mielżyńskiego. Celem przyświecającym tej selekcji była różnorodność, jednak nie bez znaczenia było również umiejętne dobranie win do stanowiącej wyzwanie kuchni azjatyckiej, która oferuje pełne spektrum doznań kulinarnych. Od delikatnych owoców morza, po balsamiczne nuty sosu rybnego, tamaryndowca i curry.

Przy okazji, kilka zasad, które zanotowałam w trakcie degustacji:

  1. słodkie wino „zdrapuje” słodycz z deseru
  2. kwaśne potrawy wymagają kwaśnego, a nie delikatnego wina
  3. do łososia doskonale pasuje chardonnay
  4. tłuste potrawy i kwasowe wina doskonale do siebie pasują
  5. do surowego tuńczyka dobrze pasuje prowansalskie wino różowe

www.restauracja-inazia.pl



GRATIS dostawa i zwrot