Henry Hargreaves i Caitlin Levin stworzyli mapy kontynentów oraz krajów z jedzenia.
Francję kojarzymy z serami, Indie – z przyprawami. To było punktem wyjścia dla Henry’ego i Caitlin. Ich upodobanie do podróżny i poznawania odwiedzanych miejsc przez jedzenie, jakie jest tam podawane, zainspirowało ich do ułożenia jedynych w swoim rodzaju map z produktów spożywczych charakterystycznych dla danego regionu. Projekt Food Maps pokazuje też, w jaki sposób dane potrawy upowszechniają się poza oryginalnym miejscem pochodzenia.
To też mój sposób na poznawanie świata – wolę zjeść coś lokalnego, bo smaki i zapachy danego kraju mogą wtedy lepiej zapisać się w pamięci.
Food Maps from Kiwi and Eagle on Vimeo.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl