Jak sama nazwa wskazuję, masło orzechowe powstaje z orzechów. To zmielone, uprażone orzechy – jeśli chcesz, możesz zrobić masło orzechowe w domu, ale potrzebny jest do tego blender o sporej mocy. Poza tym, od kilku lat, kiedy masło orzechowe upowszechniło się w polskiej diecie, można kupić masę różnych wariantów – masła z orzeszków ziemnych (najbardziej popularne), z migdałów, z innych odmian orzechów.
Poza tym, z czego masło orzechowe jest zrobione, może ono też być gładkie albo chrupiące, z kawałkami orzechów. To tylko kwestia preferencji, chociaż ja najczęściej używam masła gładkiego, bo w sosach sprawdza się najlepiej.
Spis treści
Jak wybrać masło orzechowe?
Tutaj zasada jest prosta: im krótszy skład, tym lepiej. Przeszłam się ostatnio do Piotra i Pawła – okazuje się, że do wyboru jest kilkanaście wariantów masła orzechowego od różnych producentów. Ja, prawdę mówiąc, nie kupiłabym żadnego z nich. Jeśli nawet nie zawierają dodatku cukru ani soli, to jest tam utwardzony olej (pół biedy jeśli rzepakowy, a nie palmowy – pozyskiwanie oleju palmowego jest w większości przypadków działaniem na szkodę środowiska) i emulgatory. Żaden z tych składników nie jest konieczny. Najlepsze masło orzechowe to takie, które w składzie ma tylko orzechy. Owszem, będzie się rozwarstwiać – olej na górze, a masło na dole, ale to naprawdę nie jest problem – wystarczy je zamieszać przed użyciem.
Gdzie kupić dobre masło orzechowe?
OK, potępiłam całą ofertę Piotra i Pawła, gdzie więc kupować masło orzechowe? Mam jeden sklep, gdzie co jakiś czas robię zakupy. Kupuję tam masło orzechowe, czasem spray do smażenia. Sklep nazywa się guiltfree.pl i można w nim kupić masło Meridian – gładkie albo chrupiące. Kilogramowe opakowanie kosztuje około 40 zł. Dużo? Możliwe, ale możesz też kupić mniejsze opakowania – tak, żeby spróbować, czy lubisz masło orzechowe.
Jak podawać masło orzechowe?
Moja ulubiona metoda wykorzystania masła orzechowego w kuchni to sos orzechowy – robię z nim kurczaka, podaję też jako sos do sajgonek. Osoby lubiące słodycze potrafią z masła orzechowego wyczarować wiele, no i jest amerykański klasyk, czyli kanapka z masłem orzechowym i dżemem. Polecam mój przegląd najlepszych przepisów z masłem orzechowym, tutaj:
Najlepsze przepisy z masłem orzechowym
Masło orzechowe jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw – można je stosować i na słodko, i na słono. Moim zdaniem, w tej drugiej wersji jest nawet lepsze! Zgromadziłam tu najlepsze przepisy z masłem orzechowym – zapraszam. Są przepisy na desery i na dania główne – razem ponad 40 przepisów z masłem orzechowym!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Moja ulubiona etykietki to „glutenu free” a skład zawierający tablice Medelejewa
A które to?
Jak to co to? 🙂 Najlepszy produkt na świecie! Krem z orzechów, i to nie tylko ziemnych ale jakich tylko zechcemy! Moje ulubione to mieszanki z kilku rodzajów orzechów, np. ziemne, laskowe, migdał i nerkowiec. Czasem jeszcze wiórki kokosowe i jest petarda!