Deska serów na imprezy to dobre i proste rozwiązanie – podajesz ją w temperaturze pokojowej, można ją zrobić wcześniej, jeśli chcesz, może być efektowna jak ta moja – albo, jeśli coś pójdzie nie tak, możesz składniki zmieszać w misce. To też będzie pyszne!
Spis treści
Deska serów na imprezy: składniki
- arbuz
- melon (mogą być dwa kolory)
- feta
- mozzarella
- oliwa
- sok z cytryny
- mięta
- sól w płatkach
Deska serów na imprezy: co się przyda
kwadratowy talerz, deska – odpowiednio duża
Deska serów na imprezy: przepis
Zacznij np. od arbuza – pokrój miąższ w kostkę, mniej więcej równej wielkości, nie bardzo drobną, taką do złapania widelcem. Powiedzmy, 2-3 cm bok. Ułóż przekątną na talerzu.
Teraz pokrój melon i ułóż dwie linie równoległe do przekątnej, ale nie stykające się z arbuzem.
Dodaj fetę i mozzarellę – ja ułożyłam je po obu stronach, zużyłam po 200 g każdego z serów (podaję to dla orientacji, bo nie mam pojęcia, ile zeszło owoców, ponieważ je podżerałam w trakcie).
Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i skrop całość. Posyp też owoce i mozzarellę solą w płatkach (płatki są bardziej fancy, ale normalna sól też obleci). Dodaj miętę, ewentualnie jakąś inną zieleninę, podawaj, oczekuj zachwytów (będą!)
Deska serów na imprezy: uwagi
Moim zdaniem arbuz i melon są niezbędne, bo dobrze pasują do różnych serów. Nie sprawdzą się ani jabłka, ani gruszki, bo ich miąższ utlenia się w kontakcie z powietrzem i ciemnieje. Można temu przeciwdziałać, zanurzając je w roztworze soku z cytryny / limonki, ale wtedy tracą smak.
Poza melonami (różnymi) i arbuzem, sprawdzi się tutaj mango, papaja, ananas.
Jeśli chcesz dodać inne rodzaje sera, polecam cheddar, manouri, twardy ser kozi, emmentaler, gruyere. Niestety, odpadają sery pleśniowe, bo są za miękkie albo łatwo się kruszą.
Polecam też inne moje przepisy:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl