Filet z kurczaka to wybór nudny, ale pewny. Nie ma co się spodziewać wyrazistego smaku, ale o ile nie wysuszysz go na wiór, trudno go zepsuć. Na to drugie doskonale pomaga sos – można go zrobić z różnych składników, w różnym stylu, na ostro i prawie na słodko. Dziś ta druga wersja – kurczak z mlekiem kokosowym.
Spis treści
Kurczak z mlekiem kokosowym: składniki
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki neutralnego w smaku oleju
- 750 g filetu z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miodu gryczanego
- świeża kolendra
- sok z limonki
Kurczak z mlekiem kokosowym: przepis
Filety z kurczaka oczyść, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oleju i obsmaż kurczaka, aż się zrumieni. Nie musi być gotowy, potem będzie się dusił w sosie. Kurczaka wyjmij z garnka i odłóż na bok.
Posiekaj w półplasterki cebulę, czosnek posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę. Wlej do garnka drugą łyżkę oleju, podsmażaj cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
Wlej do garnka mleko kokosowe (polecam przedtem wstrząsnąć puszki, będzie łatwiej) i dodaj miód. Dodaj kurczaka i duś 20 minut bez przykrycia.
Wyjmij kurczaka i rozdziel go widelcami na strzępki, dodaj do garnka.
Posiekaj kolendrę, dodaj do garnka.
Podawaj z dodatkową porcją kolendry i limonką – niech każdy doprawi sos na talerzu wedle uznania.
Kurczak z mlekiem kokosowym: uwagi
Ten przepis miał wyglądać nieco inaczej, ale kiedy okazało się, że mam do dyspozycji polędwiczki, postanowiłam zrobić coś w rodzaju potrawki z kurczaka – tylko z tajskim twistem. Nie udaję, że to autentyczna kuchnia tajska, to raczej aromatyczne a przy tym delikatne danie, które nie wymaga ostrzegania gości, że może być zbyt pikantne.
Jakie mleko kokosowe wybrać?
Ja staram się wybierać w sklepie takie, które ma największą zawartość mleka kokosowego, a jak najmniej dodatków typu zagęszczacze. Ale to tak naprawdę drugorzędne, wyjdzie z każdego – tylko z mleka kokosowego, a nie napoju kokosowego, takiego do kawy.
Czy można dać cytrynę zamiast limonki?
Można, ale to inny typ kwaśności.
Czy kurczaka z mlekiem kokosowym można zamrozić?
Tak, nie widzę przeciwwskazań. To i tak ma konsystencję sosu, a mleko kokosowe po rozmrożeniu i podgrzaniu (bez gotowania, nie trzeba doprowadzać do wrzenia) będzie OK.
Z czym to podawać?
Z ryżem, zdecydowanie. Bardzo polecam dobry ryż, gotowany w ryżowarze – ok, trwa to dłużej niż wrzucenie torebki do garnka z wodą, ale ryż jest nieporównanie smaczniejszy, a całość bezobsługowa. O zaletach ryżowaru pisałam tutaj:
Artykuł może zawierać linki afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl