Włoskie tosty
Ciepłe, szybkie śniadanie. Włoskie tosty są włoskie z nazwy, nie udaję, że to regionalny przepis od prawdziwej Włoszki. Ale jeśli lubisz te smaki, na pewno polubisz to danie.
Krewetki barbecue
Krewetki barbecue są szalenie efektowne, a przy tym banalnie proste w przygotowaniu. Podane w niedużych miseczkach, z kawałkiem pieczywa albo ryżem do zgarnięcia sosu, będą hitem wielu przyjęć.
Pieczona rzodkiewka
Mam mieszane uczucia, ale postanowiłam podzielić się przepisem, bo – jak wiadomo – smaki się różnią. Pieczona rzodkiewka 2 pęczki rzodkiewki łyżka oliwy sól pieprz rozmaryn Rozgrzać piekarnik do 200C. Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki, wymieszać z oliwą i przyprawami. Rozłożyć na blasze, piec aż cała…
23 x Chanel, którego nie ma
Tak wyglądają podróbki Chanel. Jeśli widzicie to u kogoś – nie ma czego zazdrościć, to nie ma nic wspólnego z oryginałem. Jeśli widzicie to na jednej z aukcji osoby, od której chcecie coś kupić – pomyślcie dwa razy.
Pikantna sałatka
Pikantna sałatka z mojego przepisu wystarczy za cały obiad, nie trzeba jej gotować, a składniki są niedrogie.
Pikantne burgery drobiowe
W zasadzie, grillować można nawet po zakończeniu sezonu – od czego są elektryczne grille i patelnie grillowe? Burgery, jeśli zrobione z chudego mięsa i podawane bez bułki, to doskonałe danie już w 1 Fazie.
Fasolka duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa to warzywo łatwe w przygotowaniu, doskonałe na ciepło, na obiad. Wygotowana w wodzie, rozmiękła, traci wiele z uroku. Co zrobić, żeby podać ją w sposób smaczny a przy tym znośny wizualnie? Polecam fasolkę duszoną z pomidorami.
Kofta z patelni
Bliskowschodni kuzyn naszego pulpeta to danie lubiane, bo ciekawsze niż typowa kiełbasa z grilla, wykorzystujące masę aromatycznych przypraw. Jeśli masz patelnię grillową, możesz nie bawić się w formowanie masy na patykach – koftę można zrobić też na patelni.
Co brać do pracy? Część 38
Gotowanie na zapas to sposób na częstsze jedzenie ulubionych, choć czasochłonnych dań, jak kulki mięsne z sosem pomidorowym. W mniejszej części pojemnika widać kulki mięsne w sosie pomidorowym – przepis na nie podawałam przy okazji przepisu na klasyczne lasagne (i to dopiero jest czasochłonne danie!). Kulki…
Jak zrobić warzywa julienne?
Po polsku w zasadzie nazywa się to „słupki”, ale kiedy o tym myślę, kojarzy mi się z czymś grubszym niż to, co osiągam za pomocą krajalnicy. To, czego potrzeba, to krajalnica, która poszatkuje warzywa. Na zdjęciu widać moją krajalnicę Kyocera. To już druga taka krajalnica…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl