Jak przechowywać jedzenie, żeby go nie marnować? Sprawdzone rozwiązania
Według raportu, który ostatnio czytałam, 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność, z czego większość dotyczy wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków (aż 70,3%), a 37,2% produktów spożywczych. To dla mnie naprawdę niepokojące dane. Sama bardzo staram się niczego nie wyrzucać – właśnie spędziłam weekend,…
Remont domu – od czego zacząć, o czym pamiętać, na co się nastawić?
Mieszkamy w naszym domu już ponad 13 lat. Od jakichś trzech rozważaliśmy, czy to nie czas na remont – odświeżenie całości, wymianę tego i owego i drobne naprawy. Niestety, ekipa, która przeprowadzała remont naszego domu po tym, jak go kupiliśmy, jest już niedostępna, a znalezienie…
Jaki jest najlepszy krem na noc?
Mam wrażenie, że dobry krem na noc to taki święty Graal dla wielu kobiet. Demakijaż czymś tam się zrobi, tonik może być Ziai za 5 zł z kiosku, ale krem na noc musi działać cuda. Od razu mówię: w zasadzie jest to możliwe, ale skomplikowane….
Pieczarki faszerowane kurczakiem
Dawno temu regularnie jeździłam ze znajomymi nad morze. To były czasy studenckie, pierwsza praca, więc nie mieliśmy masy pieniędzy i dlatego większość jedzenia przygotowywaliśmy sami, nie chodziliśmy do restauracji. Jednym z dań, które zawsze robiliśmy na grillu, były pieczarki faszerowane. Ostatnio przypomniało mi się to…
Kosmetyki z kofeiną: działanie + moi ulubieńcy
Lubię kawę. Rano stawia mnie na nogi, zimne espresso tonic to zbawienie w upały, a w sezonie jesienno-zimowym, kiedy za oknem ponuro, lubię wypić w Starbucksie smakową kawę z mlekiem. Co prawda naukowcy nie mogą się zdecydować, ile kawy powinno się pić dla optymalnych korzyści…
Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu)
Zapiekanka z pieczarkami w wersji klasycznej, polskiej to bułka, podduszone grzyby i zapieczony żółty ser. Mój przepis jest podobny o tyle, że smak wychodzi podobny, ale nie trzeba się zaopatrywać w odpowiednią bułkę, a całe danie wygląda o wiele bardziej „dla gości”. Spróbowałam je zrobić,…
LuxLux na nowo: kolekcja Cologne forte Maison Francis Kurkdjian w ofercie Quality Missala
Co prawda nie ma żadnego przepisu, który każe zmieniać perfumy na lato, używać latem lżejszych, świeższych zapachów, ale wiele marek właśnie w okolicach końca wiosny i początku lata wprowadza nowości specjalnie na tę porę. Maison Francis Kurkdjian proponuje trzy nowe zapachy Maison Francis Kurkdjian, tworzące…
Deska serów na imprezy – szachownica
Deska serów na imprezy to dobre i proste rozwiązanie – podajesz ją w temperaturze pokojowej, można ją zrobić wcześniej, jeśli chcesz, może być efektowna jak ta moja – albo, jeśli coś pójdzie nie tak, możesz składniki zmieszać w misce. To też będzie pyszne!
Neo(n) Bistro pop up pod gwiazdami – moja recenzja
Przez ostatni rok z kawałkiem wspierałam gastro ile mogłam, zamawiając do domu, ale zachciało mi się wyjść. Bardzo lubię Nocny Market, więc ich bardziej luksusowy projekt, czyli Neo(n) Bistro pop up pod gwiazdami skusił mnie od razu. Jak było? Neo(n) Bistro pop up pod gwiazdami…
Makaron z krewetkami i małżami
Uwielbiam makaron, ale ostatnio ciągle podawałam go z takim samym sosem pomidorowym (który ciągle mam wrzucić na blog, ale zapominam). Postanowiłam coś odmienić – a ponieważ częścią białkową miały być owoce morza, to chciałam sos, który ich nie stłumi, ale wystawi na pierwszy plan. Makaron…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl