Jesień to sezon na jabłka. Duże, małe, kwaśne, słodkie, z miąższem biało-różowym albo intensywnie żółtym. Najprościej jeść je na surowo, ale warto też czasem zrobić mus jabłkowy – do ciasta, do białego sera, do owsianki.
proporcje na ok. 500g musu
- 4 jabłka – słodkie, np. Jonagored
- 200 ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić miąższ w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cynamon, wymieszać.
Zagotować, dusić pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut. Po tym czasie jabłka powinny się rozpadać.
Jeśli wolisz gładki mus – zmiksuj całość blenderem. Jeśli wolisz kawałki owoców, ugnieć tylko masę łyżką.
W lodówce wytrzyma co najmniej tydzień, porcje można też zamrozić. Nie polecam przechowywania poza lodówką, chyba że po pasteryzacji.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl