Jesień to sezon na jabłka. Duże, małe, kwaśne, słodkie, z miąższem biało-różowym albo intensywnie żółtym. Najprościej jeść je na surowo, ale warto też czasem zrobić mus jabłkowy – do ciasta, do białego sera, do owsianki.

Prosty mus jabłkowy

proporcje na ok. 500g musu

  • 4 jabłka – słodkie, np. Jonagored
  • 200 ml wody
  • pół łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić miąższ w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cynamon, wymieszać.

Zagotować, dusić pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut. Po tym czasie jabłka powinny się rozpadać.

Jeśli wolisz gładki mus – zmiksuj całość blenderem. Jeśli wolisz kawałki owoców, ugnieć tylko masę łyżką.

W lodówce wytrzyma co najmniej tydzień, porcje można też zamrozić. Nie polecam przechowywania poza lodówką, chyba że po pasteryzacji.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/