Absolutnie uwielbiam kaszankę. W moim sklepie osiedlowym co tydzień jest dostawa takiej świeżej, jeszcze ciepłej i niejeden raz szłam po jeden lub dwa kawałki. Mam też zawsze coś w zamrażarce – ale mam też przepis na danie, które smakuje bardzo podobnie do kaszanki, a jest wegańskie. Wiem, że jest też wegańska kaszanka do kupienia w sklepach, ale to jeszcze coś innego. Moja powstaje w 15 minut, jest przepyszna i sycąca – a przy tym bardzo zdrowa!

Wegańska kaszanka, czyli foul medames: składniki

proporcja na 1 bardzo dużą porcję albo 2 mniejsze

  • 1 puszka bobu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • oliwa
  • świeża pietruszka

weganska kaszanka

To się przyda:

Miseczki kuchenne – moim zdaniem mise en place (czyli przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do gotowania) to podstawa, bo nie lubię robić czegoś w pośpiechu.

Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…

Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.

Mała patelnia z pokrywką – po wielu latach z kilkoma dużymi patelniami, kiedyś kupiłam małą, o średnicy 20 cm. Teraz mam takie dwie i to najczęściej używane patelnie w mojej kuchni.

weganska kaszanka

Wegańska kaszanka, czyli foul medames: przepis

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Posiekaj czosnek, wrzuć na oliwę, podduszaj 2-3 minuty z kminem.

W międzyczasie odcedź puszkę bobu, dodaj do patelni. Dolej 3-4 łyżki wody, rozgnieć część bobu i duś 5-7 minut.

Posiekaj pietruszkę. Zdejm patelnię z palnika, dodaj pietruszkę, sól i pieprz, wymieszaj wszystko. Możesz polać oliwą dla smaku.

Podawaj od razu, na ciepło. U mnie, jak widać, dodatkiem zawsze są pomidory, ale to tylko sugestia. Jeśli na osobnej patelni w tym samym czasie zrobisz sobie duszoną cebulę, jak do kaszanki, nikt się nie obrazi. Jak widać na zdjęciach, czasem duszę też posiekaną cebulę z bobem – i to też jest bardzo dobre (i chyba bliższe takiej typowej kaszance z patelni).

Wegańska kaszanka, czyli foul medames: uwagi

Skąd mam wziąć bób w puszce?

Najprościej jest kupić bób w puszce na Allegro. Ale znajdziesz go też w sklepach z żywnością arabską, jak Samira w Warszawie na Powsińskiej czy Le Diplomate w Warszawie na Ateńskiej.

Czy mogę użyć fasoli zamiast bobu?

Tak, ale wtedy to nie będzie tak bardzo przypominać kaszanki. Jasne, nadal będzie smaczne – no i nie ma policji kulinarnej, rób po swojemu!

Czy mogę użyć kminku zamiast kminu?

Co do zasady, tak (patrz wyżej), ALE to nie jest to samo. To inne rośliny, inaczej smakują w formie przyprawy.

weganska kaszanka

Inne wege dania kuchni arabskiej:

Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem

Domowy hummus

Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra)

Linki w opisie mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.

Och, cześć 👋
Miło cię poznać.

Zarejestruj się, aby regularnie otrzymywać ciekawe treści w swojej skrzynce odbiorczej.

Nie spamuję! Przeczytaj politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.