Absolutnie uwielbiam kaszankę. W moim sklepie osiedlowym co tydzień jest dostawa takiej świeżej, jeszcze ciepłej i niejeden raz szłam po jeden lub dwa kawałki. Mam też zawsze coś w zamrażarce – ale mam też przepis na danie, które smakuje bardzo podobnie do kaszanki, a jest wegańskie. Wiem, że jest też wegańska kaszanka do kupienia w sklepach, ale to jeszcze coś innego. Moja powstaje w 15 minut, jest przepyszna i sycąca – a przy tym bardzo zdrowa!
Spis treści
Wegańska kaszanka, czyli foul medames: składniki
proporcja na 1 bardzo dużą porcję albo 2 mniejsze
- 1 puszka bobu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kminu
- oliwa
- świeża pietruszka
To się przyda:
Miseczki kuchenne – moim zdaniem mise en place (czyli przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do gotowania) to podstawa, bo nie lubię robić czegoś w pośpiechu.
Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…
Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.
Mała patelnia z pokrywką – po wielu latach z kilkoma dużymi patelniami, kiedyś kupiłam małą, o średnicy 20 cm. Teraz mam takie dwie i to najczęściej używane patelnie w mojej kuchni.
Wegańska kaszanka, czyli foul medames: przepis
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Posiekaj czosnek, wrzuć na oliwę, podduszaj 2-3 minuty z kminem.
W międzyczasie odcedź puszkę bobu, dodaj do patelni. Dolej 3-4 łyżki wody, rozgnieć część bobu i duś 5-7 minut.
Posiekaj pietruszkę. Zdejm patelnię z palnika, dodaj pietruszkę, sól i pieprz, wymieszaj wszystko. Możesz polać oliwą dla smaku.
Podawaj od razu, na ciepło. U mnie, jak widać, dodatkiem zawsze są pomidory, ale to tylko sugestia. Jeśli na osobnej patelni w tym samym czasie zrobisz sobie duszoną cebulę, jak do kaszanki, nikt się nie obrazi. Jak widać na zdjęciach, czasem duszę też posiekaną cebulę z bobem – i to też jest bardzo dobre (i chyba bliższe takiej typowej kaszance z patelni).
Wegańska kaszanka, czyli foul medames: uwagi
Skąd mam wziąć bób w puszce?
Najprościej jest kupić bób w puszce na Allegro. Ale znajdziesz go też w sklepach z żywnością arabską, jak Samira w Warszawie na Powsińskiej czy Le Diplomate w Warszawie na Ateńskiej.
Czy mogę użyć fasoli zamiast bobu?
Tak, ale wtedy to nie będzie tak bardzo przypominać kaszanki. Jasne, nadal będzie smaczne – no i nie ma policji kulinarnej, rób po swojemu!
Czy mogę użyć kminku zamiast kminu?
Co do zasady, tak (patrz wyżej), ALE to nie jest to samo. To inne rośliny, inaczej smakują w formie przyprawy.
Inne wege dania kuchni arabskiej:
Linki w opisie mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl