Pogoda dopisuje, więc planujemy niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Nie tak dawno organizowałam grill party. Okazało się, że nie wszyscy goście jedzą wszystko – postanowiłam więc dostosować menu tak, żeby było jak najmniej problemów. Jak zrobić grill party, nie przemęczyć się, a jednocześnie zaskoczyć gości dobrymi pomysłami? Czytaj dalej!
Dwa dni przed planowaną imprezą zrób zakupy (z małymi wyjątkami, o czym zaraz). Grill party ma tę zaletę, że w zasadzie wszystko, co przygotujesz, może zostać na następny dzień bez straty jakości. Jeśli więc przesadzisz z ilością, nic straconego.
Spis treści
Menu grill party: klucz do smaku
Mięso i alternatywy z rusztu
To tylko moje sugestie. Jeśli wolisz coś innego, masz swoje sprawdzone przepisy – wykorzystaj je koniecznie!
Karkówka czy schab w marynacie miodowo-musztardowej to klasyka, która zawsze się sprawdza. Choć nie jest to danie szczególnie dietetyczne, tak zrobiona wieprzowina zawsze jest miękka i aromatyczna.
Jeśli szukasz lżejszej opcji, postaw na drób. Polecam wypróbować szaszłyki z kurczaka Shish Taouk, które dzięki jogurtowej bazie zawsze wychodzą smaczne i niewiarygodnie soczyste. Z kolei dla fanów wyrazistych smaków, kurczak na ostro może być świetną alternatywą dla jagnięciny z grilla (na którą mam przepis, ale wiem, że jagnięcinę trudno dostać).
Jeśli lubisz kaszankę i wiesz, że choć jeden z gości również ją lubi, umieść ją w menu.

Sałatki, dipy i dodatki (gwiazdy drugiego planu)
Kluczem do udanego grill party są dodatki, które zadowolą każdego gościa. Postaw na różnorodność!
Dipy i sosy do mięsa i warzyw
Zamiast gotowych sosów, polecam zawsze domowy hummus – klasyczny dip z ciecierzycy, który jest hitem na każdym spotkaniu. Świetnym, lżejszym dodatkiem będzie również lekki sos tzatziki na bazie jogurtu.
Dla fanów smaków bliskowschodnich, rewelacyjnie sprawdzi się sos tahini – dokładnie taki, jak ten, którego używam do arabskich pulpetów.
Sałatki i warzywa
Pamiętaj o opcjach wegetariańskich i bezglutenowych.
Jako sycący dodatek, idealnie sprawdzi się klasyczna sałatka z młodych ziemniaków (oczywiście bez boczku, aby była odpowiednia dla wegetarian). Jeśli wolisz wyraziste akcenty, polecam pikantne ziemniaki z patelni – batata harra.
Zamiast klasycznego ryżu, jako dodatek skrobiowy, przygotuj szybki kuskus z warzywami, pamiętając, by zastąpić kuskus quinoą, jeśli spodziewasz się bezglutenowców.
Jeśli chodzi o sałaty, sałatka cesarska sprawdzi się doskonale: podaj ją bez grzanek (dla bezglutenowców) i bez kurczaka (dla wegetarian), a grzanki podaj w osobnej miseczce.
Nie zapomnij o świeżych warzywach pokrojonych do przekąszania i maczania w dipach oraz o szaszłykach warzywnych – idealnej opcji dla wegetarian i wegan.

Planowanie i logistyka grill party
Lista zakupów (proporcje na 12 osób)
(Jeśli przyjdzie 6 osób, masz resztek na 3 dni)
- 1 kg karkówki lub schabu
- 2 kg filetu z kurczaka
- 1 kg kaszanki
- 3 puszki cieciorki
- 4 papryki w różnych kolorach
- 6 sztuk czerwonej cebuli
- 300 g małych pieczarek
- 1 głowa sałaty rzymskiej (duża)
- 1 główka czosnku
- kawałek parmezanu
- 1 słoik musztardy Dijon
- 1 słoik anchois (sardeli)
- 3 sztuki cytryn
- 1 pęczek mięty
- 2 pęczki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- świeży tymianek, majeranek, oregano, pietruszka,
- 3 ogórki (duże, nie małe, gruntowe)
- 6 ogórków gruntowych (małych)
- co najmniej 500 g pomidorów koktajlowych
- 2-3 pęczki rzodkiewek
- 1 butelka dobrej oliwy
- 1 butelka sosu Worcestershire
- 1 słoik pasty tahini
- 2 słoiki musztardy sarepskiej
- 1 słoik naturalnego miodu
- 2 opakowania jogurtu greckiego
- przecier pomidorowy (mała puszka, słoiczek albo tubka)
- cynamon
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz w młynku
- chleb (na grzanki – wybierz taki, jaki lubisz)
- 1 kg ziemniaków
- ocet z czerwonego wina
- 500 g quinoa (komosa ryżowa)
- szalotka
- pita – 1 opakowanie (nie tej grubej, tej cienkiej, dużej)
Przygotowanie – dwa dni wstecz, w przeddzień i w dniu imprezy
Dwa dni przed imprezą:
Zrób zakupy według listy powyżej.
Dzień przed imprezą:
Przygotuj następujące dania:
- Karkówka: Pokrój w plastry, zmieszaj miód z musztardą (znajdź proporcje, które Ci odpowiadają), odstaw do lodówki pod przykryciem.
- Kurczak (Shish Taouk): Zrób marynatę jak do szaszłyków z kurczaka shish taouk, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki.
- Kurczak (na ostro): Zrób marynatę jak do jagnięciny z grilla, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki.
- Dipy: Zrób domowy hummus, co najmniej z 2 opakowań cieciorki. Wstaw do lodówki.
- Sosy: Przygotuj sos tahini i sos tzatziki. Wstaw do lodówki.
- Warzywa: Przygotuj marynatę do szaszłyków warzywnych. Wstaw do lodówki.
W dniu imprezy:
Kup 1-2 worki lodu – przyda się do schłodzenia wina czy piwa, możesz też dodawać lód do wody.
Kolejność gotowania (wynika z rodzaju dań i ew. konieczności połączenia się smaków):
- Przygotuj wodę z miętą i cytryną – tak, jak w przepisie na zdrową wodę smakową.
- Przygotuj szaszłyki warzywne.
- Zrób grzanki do sałatki cesarskiej: pokrój chleb w kostkę, skrop lekko oliwą, podsmażaj na patelni, aż będzie chrupki. Przełóż do osobnego naczynia.
- Zrób sos do sałatki cesarskiej (jak w przepisie).
- Przygotuj kuskus z warzywami, ale zastąp kuskus quinoą, wtedy będzie OK dla bezglutenowców.
- Przygotuj sałatkę z młodych ziemniaków – bez boczku, wtedy będzie OK dla wegetarian i bezglutenowców.
- Zrób pikantne ziemniaki z patelni Batata Harra – pamiętaj, żeby dodać zioła w ostatniej kolejności, tuż przed gośćmi, żeby nie zwiędły.
- Obierz i podsmaż szalotkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podasz na niej kaszankę.
Co do grillowania mięsa i warzyw: ja zabrałam się za to na 2 godziny przed przyjściem gości, tak żeby gotowe mięso czekało na nich w podgrzewaczu. Jeśli nie masz podgrzewacza, to niestety koniecznie będzie grillowanie w trakcie imprezy – ale bardzo polecam podgrzewacz. Wydatek około 200 zł zwraca się po drugiej imprezie, podczas której nikt z domowników nie musi stać w kuchni.
Jeśli nie ma warunków na grillowanie (brzydka pogoda, grill elektryczny nie jest dostępny), w zasadzie całość mięsa można zrobić w piekarniku – ale wtedy zaczęłabym z większym wyprzedzeniem, żeby na godzinę przed przyjściem gości mięsa czekały już w naczyniach żaroodpornych w piekarniku, ustawionym na 50°C.
W ostatniej chwili pokrój sałatę rzymską i zmieszaj ją z sosem.
Jak dobrze planować przyjęcie?
Mój sposób dla wielu osób jest przesadny, ale ma tę zaletę, że niczego nie zostawiam pamięci. Rozpisuję zadania, idąc wstecz od godziny, na którą zaproszeni są goście. Uwzględniam, co i kiedy trzeba zrobić, żeby wszystko było gotowe. To nie jest przepis na grill party, które opisałam wyżej, po prostu jedna z moich notatek przed kolacją z przyjaciółmi.
Ja używam do tego aplikacji Keep (jest darmowa, to jeden z wielu produktów Google) – możesz swoją listę stworzyć tam albo skopiować ją do Keepa.

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
