Nie jestem wielkim talentem, jeśli chodzi o słodycze, bo bardzo rzadko je jadam. Ale wiem, że jestem w mniejszości, jeśli chodzi o moje preferencje smakowe, więc raz na jakiś czas staram się tu pokazywać proste, zdrowe przepisy na słodycze. Dziś jest jeden z tych dni – oto mini serniczki czekoladowe.

Mini serniczki czekoladowe

  • 250 g twarogu
  • 100 g ricotty
  • 4 jajka (jeśli średnie – duże wystarczą 3)
  • 3 łyżki ulubionego słodzika
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao (niesłodzonego)

Rozgrzać piekarnik do 180C.

Przygotować formę do babeczek – w moim przypadku była to silikonowa foremka na 6 babeczek, którą kupiłam kiedyś w Lidlu. Generalnie, silikonowe są wygodniejsze w obsłudze.

Zmiksować twaróg, ricottę, jajka, słodzik i aromat waniliowy na gładką masę.

Nieco mniej niż połowę masy odlać do drugiego pojemnika, dodać kakao, wymieszać do połączenia składników.

Nalewać po czubatej łyżce stołowej każdej z mas do foremek. Można je lekko wymieszać, żeby powstał marmurek.

Piec 20 minut. Po tym czasie odstawić, lekko przestudzić, wypchnąć z foremki (przy foremce silikonowej).

Podawać, kiedy ostygną.

Z tej ilości wyjdzie ok. 18 babeczek. Porcja to 2-3 sztuki.

mini-serniczki-02