Nie jestem wielkim talentem, jeśli chodzi o słodycze, bo bardzo rzadko je jadam. Ale wiem, że jestem w mniejszości, jeśli chodzi o moje preferencje smakowe, więc raz na jakiś czas staram się tu pokazywać proste, zdrowe przepisy na słodycze. Dziś jest jeden z tych dni – oto mini serniczki czekoladowe.
Mini serniczki czekoladowe
- 250 g twarogu
- 100 g ricotty
- 4 jajka (jeśli średnie – duże wystarczą 3)
- 3 łyżki ulubionego słodzika
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao (niesłodzonego)
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Przygotować formę do babeczek – w moim przypadku była to silikonowa foremka na 6 babeczek, którą kupiłam kiedyś w Lidlu. Generalnie, silikonowe są wygodniejsze w obsłudze.
Zmiksować twaróg, ricottę, jajka, słodzik i aromat waniliowy na gładką masę.
Nieco mniej niż połowę masy odlać do drugiego pojemnika, dodać kakao, wymieszać do połączenia składników.
Nalewać po czubatej łyżce stołowej każdej z mas do foremek. Można je lekko wymieszać, żeby powstał marmurek.
Piec 20 minut. Po tym czasie odstawić, lekko przestudzić, wypchnąć z foremki (przy foremce silikonowej).
Podawać, kiedy ostygną.
Z tej ilości wyjdzie ok. 18 babeczek. Porcja to 2-3 sztuki.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl