Uwielbiam śniadania. Wiem, że są ludzie, którzy zaczynają dzień od kawy i dopiero gdzieś koło południa zaczynają rozglądać się za posiłkiem, ale u mnie to tak nie działa. Wiadomo, można zrobić sobie kanapkę i to będzie OK, ale czasem mam ochotę na śniadanie na ciepło – i nie chcę, żeby to znów była jajecznica. Azjatyckie śniadanie, czyli TKG (tamago kake gohan, zaraz wszystko wyjaśnię) zaczęłam podawać, kiedy kupiłam ryżowar, bo ciepły ryż to konieczność.
Ale od początku. O zaletach ryżowaru pisałam tutaj:
A azjatyckie śniadanie w formie ryżu z jajkiem i dodatkami to łatwe, ciepłe (w zimie to ważne!), sycące danie.
Spis treści
Azjatyckie śniadanie – TKG: składniki
proporcje na 2 porcje
- około 150 g suchego ryżu (np. dla sushi, ale każdy biały ryż się tu sprawdzi – ja często gotuję do tego ryż jaśminowy
- 2 jajka
- sos sojowy
Powyższe składniki to wersja podstawowa. Jeśli chcesz, możesz dodać płatki tuńczyka (katsuobushi), furikake, pokruszone wodorosty, warzywa etc.
Azjatyckie śniadanie – TKG: przepis
Ugotuj ryż (albo podgrzej go), rozłóż do miseczek odpowiednio dużych, żeby można w nich było mieszać.
Do każdej miseczki nalej po łyżce sosu sojowego, wybij po jajku.
Żeby całość uzyskała odpowiednią konsystencję, mieszaj energicznie pałeczkami aż do wymieszania się całości. Ryż z rozbitym jajkiem i sosem sojowym powinien być lekki, puszysty.
Jeśli podajesz jakieś dodatkowe składniki (jak opisane wyżej), dodaj je teraz, po wymieszaniu.
Azjatyckie śniadanie – TKG: uwagi
Oczywiście, że można gotować ryż w garnku, ale ja lubię mój ryżowar, bo zdejmuje ze mnie myślenie o tym, co i kiedy zrobić.
TKG można też zrobić z odgrzewanego ryżu (mikrofalówka czy sucha patelnia z odrobiną to dobre kierunki), jeśli padasz z głodu i chcesz coś na szybko.
Moim zdaniem, nie ma zastępstwa dla surowego jajka, bo nawet lekko ścięte nie zrobi tego, o co chodzi, czyli nie wymiesza się tak dobrze z ryżem. Jeśli obawiasz się surowego jajka, możesz kupić pasteryzowane albo pasteryzować je w domu. Ja tego nie robię, ale w internecie znalazłam sporo wskazówek, jak to zrobić.
Dlaczego TKG? Bo tamago kake gohan, 卵かけご飯 – jajko na ryżu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl