Zapiekanka kojarzy się nam z daniem fast-food sprzed lat: bułka, pieczarki, ser i ketchup (najlepiej taki najtańszy, w dziwnym kolorze). Smak nostalgiczny, ale to nie jest coś, co proponowałabym na dobry początek dnia. Zapiekanka śniadaniowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale syci i daje energię.
Tak naprawdę, trochę zainspirowała mnie znajoma blogerka Kalyn, a trochę potrzebowałam odmiany od mojej porannej rutyny. Bardzo lubię jajka i jem je często – jako jajecznicę, jajka sadzone, jajka na miękko, pastę z jaj, ale ile można. Tutaj nie trzeba wiele, bo ta zapiekanka śniadaniowa to składniki, które najczęściej w domu są i tak.
Zapiekanka śniadaniowa
proporcja na 1 porcję
- 2 jajka
- 100 g sera białego
- 1/2 awokado
- pomidorki koktajlowe
- odrobina oliwy do natłuszczenia naczynia
- sól
- pieprz
- tymianek
- sos tabasco
Do miski wrzucić ser, ugnieść go. Dodać jajka, wymieszać. Doprawić wedle uznania – tabasco dobrze tu pasuje, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki, pomiń je.
Do natłuszczonego naczynia do zapiekania przełożyć masę jajeczną.
Obrać awokado, pół odłożyć na potem, drugie pół pokroić w plasterki.
Plasterki awokado rozmieścić na masie jajecznej, dodać pokrojone w cząstki pomidorki koktajlowe. Jeśli zostanie Ci trochę awokado, możesz je zjeść od razu, skropione sokiem z cytryny i solą.
Piec 15 minut – całość musi być ścięta.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl