Jak upiec kurczaka, żeby był soczysty i smaczny? Pikantny pieczony kurczak wymaga trochę pracy, ale nikt nie będzie narzekał, że mięso jest suche. To danie podbije serca wszystkich lubiących pikantne dania.

Pikantny pieczony kurczak

proporcje na 8-10 porcji (dla każdego po 1 nodze lub udku, albo po 2 skrzydełka)

kawałki kurczaka (nogi, udka, skrzydełka)

  • 1 + 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu z ostrej papryki (najlepszy byłby typowo amerykański sos, do kupienia na Allegro i w Kuchniach świata, ale jeśli go nie masz, użyj innego gładkiego sosu)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ser z niebieską pleśnią (ok. 100 g na 1 kg mięsa)



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Włącz piekarnik na 200C z termoobiegiem.

Natrzyj kawałki kurczaka solą, pieprzem i tymiankiem. Wlej 1 łyżkę oliwy do naczynia żaroodpornego, rozprowadź, włóż kurczaka.

Piecz kurczaka 15 minut.

W międzyczasie zmiksuj składniki sosu (sos z ostrej papryki, musztardę, sos Worcestershire i czosnek).

Wyjmij kurczaka, obróć na druga stronę, posmaruj połową sosu. Piecz kolejne 10 minut.

Wyjmij i obróć ponownie, posmaruj resztą sosu, piecz dalsze 10 minut.

Wyjmij, pokrusz na kurczaka ser, zapiekaj 10 minut.

Podawaj na ciepło. Jeśli planujesz to danie na więcej niż jeden raz, nie dodawaj sera na kawałki, których nie planujesz od razu podawać. Pikantny pieczony kurczak dobrze poddaje się mrożeniu, o ile nie zapieczesz go z serem. Jeśli chcesz, możesz obrać część mięsa z kości i podać na kanapkach.