Dobry obiad do pracy musi być sycący, smaczny i na tyle obfity, żeby nie skusiła Cię oferta automatu z batonikami. Dziś sałatka z fasoli z jajkiem i pomidorem – nie ukrywam, nie jest to danie wykwintne, ale na pewno nie będziesz siedzieć z pustym żołądkiem.

Sałatka z fasoli z jajkiem i pomidorem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 puszka mieszanej fasoli (albo tylko jeden kolor, jeśli nie masz mieszanej)
  • 2 jajka
  • 3 pomidory (ok. 300 g)
  • 1/2 czerwonej cebuli (ok. 50 g)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Ugotować jajka na twardo.

Fasolę odsączyć, opłukać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem na minutę, odcedzić.

Pomidora pokroić w kostkę.

Jajka posiekać, dodać do wszystkich powyższych składników.

Doprawić solą, pieprzem, oliwą i pietruszką. Wymieszać.

Do tego, jako przekąskę, proponuję widoczne na zdjęciu 2 zawijaski z sałaty masłowej i pieczonego filetu z indyka (kupowanego w sklepie) posmarowanego musztardą Dijon. Uważam, że do tak mdłych w smaku rzeczy, jak sałata i indyk, musi być coś zdecydowanego, inaczej będzie nudno i ponuro.

salatka z fasoli z jajkiem 02