Problem z mięsem mielonym jest taki, że nie wszyscy mamy pod ręką dobry sklep, gdzie można prosić o zmielenie konkretnego kawałka, a to, co oferowane jest już zmielone, często jest tłuste. Pomijam ostatnie badania, z których wynika, że być może tłuste mięso nie jest aż tak złe, jak kiedyś sądzono, ale zwyczajnie nie ma przyjemności z grillowania tłustych burgerów – kto raz został oparzony pstryknięciem rozgrzanego tłuszczu, ten wie aż za dobrze, o czym mówię. Dlatego najczęściej kupuję mielone mięso indycze, które jest chude, ale nie ma za wiele smaku samo z siebie. Muszę więc coś dodawać. Tak powstały czerwone burgery drobiowe.
Burgery drobiowe – składniki
- 750 g mięsa mielonego indyczego
- 5 suszonych pomidorów
- posiekana ostra papryka lub łyżka siekanej papryki w oleju (bywa taka w Lidlu, szczególnie podczas tygodnia włoskiego)
- 1 jajko
- szczypta soli
Burgery drobiowe – przepis
Pomidory drobno posiekać (jeśli uzywasz surowej papryki, to najlepiej zmiksuj to razem). Dodać mięso, jajko i sól, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozgrzać grill lub patelnię grillową, rozdzielić mięso na 8 porcji i grillować z każdej strony po około 3 minuty.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Burgery drobiowe: […]