W niektórych domach nie ma niedzieli bez ciasta. Jesienią jest sezon na dynię – czemu więc nie zrobić babeczek z dyni? Lekko wilgotne, pachnące cynamonem, będą świetnie pasować do herbaty.
proporcje na około 30 babeczek
- 500g puree z dyni
- 200g musu jabłkowego
- 3 jajka
- 350g mąki pełnoziarnistej
- 5 czubatych łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zmiksować razem puree z dyni, mus jabłkowy i jajka.
W misce wymieszać mąkę, ksylitol, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
Dodać składniki mokre do suchych, dobrze wymieszać.
Nałożyć do foremki. Piec około 12 minut – babeczki nie powinny wyschnąć na wiór.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Ciekawy przepis, chętnie go sobie spiszę. Pytanie mam w kwestii ksylitolu. Czy jest tak samo słodki jak cukier i czy wpływa jakoś specyficznie na wygląd i smak ciasta?
Nie umiem się odnieść, bo bardzo rzadko piekę. Babeczki wyszły, ale zauważ, że nie ma tu drożdży, a drożdże, zdaje się, wymagają cukru. Ksylitol ma inny skład chemiczny. Możesz też upiec z cukrem 🙂
Ja ostatnio piekę z fruktozą. Ale ona do biszkoptu się nie nadaje, piaskowe wychodzi nieco przyciemnione i nie rośnie tak jak na cukrze, za to drożdżowe wychodzi cudne. Chcę spróbować teraz ksylitolu stąd pytanie. Dziękuję 🙂
No tak, bo to też zdaje się inny rodzaj cukru (chemię pamiętam piąte przez dziesiąte). Powodzenia!
Dzięki 🙂