Cukinia nie w leczo i nie jako korytko do mielonego mięsa jest bardzo smaczna. Frytki z cukinii zajmują trochę więcej czasu, ale warto spróbować – szczególnie w sezonie, kiedy cukinia kosztuje niewiele.

Frytki z cukinii

proporcje na 2 porcje

  • 1 spora cukinia
  • białko z 1 jajka
  • 20 ml mleka
  • mielona papryka słodka
  • tymianek suszony
  • sól
  • mielona papryka chili
  • okruszki z chleba pełnoziarnistego
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa

Rozgrzać piekarnik do 200C. Blachę spryskać oliwą. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na ósemki, potem na jakieś 3-4 kawałki każdą ósemkę.

W miseczce zmieszać mleko z białkiem jajka.

W drugiej miseczce zmieszać okruszki, paprykę, tymianek i chili.

Wkładać każdy kawałek cukinii najpierw do mieszanki mleka z białkiem, a potem do okruszków z przyprawami. Obtaczać dokładnie i odkładać na blachę.

Piec 20 minut.

Po tym czasie wyjąć, przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posolić (niewiele).

Podawać z (widocznym na zdjęciu) sosem powstałym z połączenia śmietany 9%, kilku kropli tabasco i 1 zmielonego ząbka czosnku.

Przepis pochodzi z magazynu Clean Eating.