OK, to nie jest może pogoda, kiedy wszyscy jedzą lody. Ale jeśli potrzebujesz szybko zrobić deser dla gości, masz tu gotowy przepis.

Błyskawiczne, domowe lody jagodowe

proporcje na 4 porcje

  • 1 kg mrożonych jagód
  • 200g jogurtu greckiego low-fat
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie, nie zawsze jest coś ładnego w sklepie)

Disclaimer: ja to robiłam blenderem ręcznym w plastikowym dzbanku, ale jeśli masz obawy, czy blender wytrzyma, posłuż się stojącym mikserem.

Jagody wyjąć z torby, zostawić w dzbanku do miksowania na 5 – 10 minut, niech lekko się ogrzeją. Po tym czasie dodać jogurt i syrop z agawy. Miksować tak długo, aż powstanie w miarę jednolita masa.

Rozdzielić do miseczek, ozdobić owocami.

Nie polecam wstawiania do zamrażarki – to chude lody, więc zamarzną na kość, a rozmrożone będą niesmaczne.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/