Nagle okazało się, że święta jednak będą u Ciebie? Być może nie masz czasu na zrobienie pasztetu w typowy sposób, ale mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny pasztet francuski – wszyscy będą się zachwycać!
Spis treści
Błyskawiczny pasztet francuski: składniki
- ok. 0.5 kg mięsa z rosołu
- 100-150 ml rosołu
- 3 łyżki ostrej musztardy francuskiej
Błyskawiczny pasztet francuski: przepis
Ugotuj rosół / bulion – wrzuć do garnka około 1 kg mięsa (kawałki kurczaka, chudej wieprzowiny – wszystko, co masz pod ręką. Ja zwykle mrożę takie kawałki i potem z nich robię bulion) i włoszczyznę (kawałek pora, selera, marchwi, pietruszki naciowej), dodaj przyprawy i gotuj około godziny. Po tym czasie wyjmij z garnka mięso i warzywa. W tym przepisie warzyw nie używamy, a bulion zostanie na później, jako baza do zup i sosów.
Mięso oczyść ze wszystkich chrząstek i ewentualnych kawałków kości. Wrzuć do pojemnika blendera, dolej rosół, musztardę i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby, dodaj więcej rosołu – konsystencja musi być stała, ale gładka, do rozsmarowywania na pieczywie.
Błyskawiczny pasztet francuski: uwagi
Pasztet można przechowywać w słoiku, w lodówce, około tydzień. Możesz też zrobić mini-opakowania i rozdać gościom przy pożegnaniu.
Jeśli nie jesteś przywiązana do tradycyjnych potraw wielkanocnych, możesz zrobić deskę serów i podać ten błyskawiczny pasztet jako jeden z dodatków.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Błyskawiczny pasztet francuski – jeśli naprawdę nie masz już czasu. […]