Najlepsza zupa na upał to taka, której nie trzeba gotować. Gazpacho wymaga może trochę krojenia i miksowania, ale nie przesadzajmy, to już da się osiągnąć.
Spis treści
Gazpacho – zupa na upał: składniki
proporcje na 2 porcje
- 3 pomidory malinowe
- 1 średni ogórek
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/2 papryki peperoni
- 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka worcestershire
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/3 łyżeczki tabasco
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego oregano
Gazpacho – zupa na upał: przepis
Pokroić w drobną kostkę pomidory, ogórek, czosnek, paprykę.
Odłożyć na bok 2-3 łyżki mieszanki warzyw. Dodać sól, pieprz, oregano, tabasco.
Do reszty warzyw dodać sok z limonki, oliwę, sos Worcestershire i ocet balsamiczny. Zmiksować.
Przetrzeć przez sitko zmiksowany sos do miski z warzywami. Wymieszać całość.
Odstawić do lodówki na godzinę.
Gazpacho – zupa na upał: uwagi
Gazpacho można zrobić na kilka godzin przed podaniem; jeśli się rozwarstwi, wystarczy je lekko wymieszać przed podaniem.
Jeśli bardzo nie lubisz surowego czosnku, możesz go upiec przed dodaniem do zupy.
Polecam też moje inne przepisy na zupy na zimno:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl