Bliskowschodni kuzyn naszego pulpeta to danie lubiane, bo ciekawsze niż typowa kiełbasa z grilla, wykorzystujące masę aromatycznych przypraw. Jeśli masz patelnię grillową, możesz nie bawić się w formowanie masy na patykach – koftę można zrobić też na patelni.
Kofta z patelni
- 500 gramów mięsa mielonego drobiowego
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka arabic masala lub innego zestawu przypraw o ostrym smaku
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- szczypta soli
Cebulę zetrzyj na tarce (duże oczka). Wymieszaj z mięsem, mięso dopraw.
Patelnię grillową spryskaj oliwą w sprayu lub rozprowadzić łyżeczkę oliwy (polecam do tego pędzelek).
Rozłóż mięso na patelni tak, żeby pokryło ją w całości. Smaż po jednej stronie około 5-7 minut, na średnim ogniu. Po tym czasie podziel mięso na podłużne kawałki (wzdłuż rowków patelni) i tak powstałe kawałki poodwracaj. Smaż kolejne 5-7 minut. Idealnie byłoby patelnię przykryć – ja nie mam takiej pokrywki, więc używam folii aluminiowej.
Mięso powinno być gotowe po około 15 minutach, ale warto to sprawdzić.
Co do tego? Ja podałam sos z suszonych pomidorów (zmiksowanych z oliwą), pieczone warzywa i ryż z oliwą, solą i pieprzem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl