Krewetki barbecue są szalenie efektowne, a przy tym banalnie proste w przygotowaniu. Podane w niedużych miseczkach, z kawałkiem pieczywa albo ryżem do zgarnięcia sosu, będą hitem wielu przyjęć.

Krewetki barbecue: składniki

proporcje na 4 porcje (6-8 jako przystawka)

  • kilogram krewetek (u mnie obranych, podgotowanych, mrożonych)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki w proszku
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oliwy
  • ostry sos z papryki


Krewetki barbecue: przepis

Jeśli krewetki są mrożone, to je rozmrozić (polewać wodą krewetki na durszlaku tak długo, aż przestaną grzechotać).

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią posiekany czosnek, paprykę i tymianek, zamieszać, podgrzać. Po około minucie wlać przecier pomidorowy, dodać sos Worcestershire, posiekany szczypior, miód i sos z papryki. Powstały sos ma być słodko-ostry.

Wrzucić krewetki, wymieszać z sosem, podgrzać przez 2-3 minuty i podawać na ciepło.