Makaron meksykański – brzmi jak dziwne połączenie, bo gdzie Włochy, a gdzie Meksyk. Ale smakuje bardzo dobrze – wiem, co mówię. I, co ważne, makaron meksykański to szybkie danie jednogarnkowe!
Makaron meksykański – przepis
proporcje na 6 porcji
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki ostrego sosu (lub więcej, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy)
- 1 duża czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- 50 g tartego cheddara
- 2 łyżki oliwy
- kilka plasterków limonki
Warzywa (paprykę i cebulę) pokroić w cienkie paski. Czosnek posiekać.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać warzywa, czosnek, przyprawy, makaron, pomidory i bulion. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym gazie około 10 minut.
Po wyłączeniu dodać starty ser, wymieszać.
Podawać z plastrami limonki.
Przepis znalazłam w blogu Baker by Nature, ale trochę go zmodyfikowałam.
PS – makaron meksykański świetnie poddaje się mrożeniu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl