Przepisy

Jak zrobić warzywa julienne? 

Po polsku w zasadzie nazywa się to „słupki”, ale kiedy o tym myślę, kojarzy mi się z czymś grubszym niż to, co osiągam za pomocą krajalnicy. To, czego potrzeba, to krajalnica, która poszatkuje warzywa. Na zdjęciu widać moją krajalnicę Kyocera. To już druga taka krajalnica…

Przepisy

Burgery azjatyckie 

Sezon grillowy w pełni. Jeśli pogoda nie dopisuje, zawsze można użyć patelni grillowej i w ten sposób przygotować burgery azjatyckie. Burgery azjatyckie 500g mięsa indyczego mielonego 1 łyżka sezamu garść szczypiorku 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki…

Przepisy

Niemiecka sałatka 

Nie z ziemniaków. Niemiecka sałatkaproporcje na 4-6 porcji To nie jest sałatka, której można zjeść miskę. To raczej dodatek, przekąska. Pasuje do niej ciemny chleb, im ciemniejszy, tym lepszy. Przepis powstał na podstawie tego, co mi podano w jednej z restauracji w Berlinie. 200g wędliny…

Przepisy

Lunchbox black+blum: recenzja 

Lunchbox black+blum to jeden z moich najlepszych impulsywnych zakupów. Podczas zakupów wielobranżowych zobaczyłam takie coś, jak na zdjęciu powyżej. I stwierdziłam, że muszę to mieć. Jak się okazuje, marka Black+Blum oferuje wiele wariantów lunchboksów, ale ten jest moim zdaniem najlepszy. Lunchbox black+blum: zalety Pudełko ma…

Przepisy

Pasta z bobu (do kanapek) 

W moim przepisie na makaron z bobem pisałam o tym, że ugotowanie zbyt dużej ilości bobu to nie problem. Można powtórzyć przepis – albo zrobić coś kompletnie innego. Dziś pasta z bobu – banalnie prosty sposób na zagospodarowanie ugotowanego bobu.

303 Avenue

Lunchbox Carma Line: recenzja 

Odkąd zaczęłam pokazywać zestawy do pracy w tak lubianym przez Was cyklu „co brać do pracy„, wracają pytania o pojemniki, w których zabieram obiad ze sobą. Mam ich kilka – jeden stareńki, w domu od zawsze, nie pamiętam skąd się wziął, jeden z restauracji Bombaj…