Przepisy

Szafranowy irański ryż 

Ostatnio rozmawiałam z moją przyjaciółką Daną i doszłyśmy do wniosku, że ciągle gotujemy to samo. Nie ma w tym niczego dziwnego, poza gotowaniem mamy różne zajęcia i zwyczajnie nie zawsze mam czas, żeby zaplanować nowe dania, zrobić do nich zakupy, przetestować przepisy, zrobić sesję foto…

Przepisy

Co to jest Vegemite? 

Jak chodzi o jedzenie, wyznaję zasadę, że wszystkiego trzeba spróbować. Są dania, za którymi nie przepadam, są takie, które stały się moim comfort food, mimo że są z drugiego końca świata, ale nie wyrażam opinii, póki chociaż raz nie spróbuję. O tym, co to jest…

Przepisy

Irańskie klopsiki z jagnięciny 

Klopsiki to określenie, które w najlepszym przypadku kojarzy się nam z daniem oferowanym w stołówce (nie przesadzajmy z tą restauracją) IKEA. Sycące, ciepłe, ale wytworne? Nie, raczej nie. Ale irańskie klopsiki z jagnięciny, jakie tu pokazuję, to danie, które zachwyca smakiem, a podane z irańskim…

Przepisy

Czarny makaron z krewetkami 

Moda na czarny makaron z krewetkami trwa od dawna. Pierwsze wzmianki po angielsku pojawiły się gdzieś w 2007 roku, a w Polsce to hasło zaczęło być rozpoznawane przez Google Trends już w maju 2011. Publikując ten przepis ponad 10 lat później, może i jestem pod…

Przepisy

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem 

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem nazywa się też blond puttanesca. Zanim mi napiszesz, że nie ma prawdziwego makaronu puttanesca bez pomidorów, zachęcam do wrzucenia w wyszukiwarkę hasła „blond puttanesca”. Wychodzi więcej trafień niż wszystkich polskich wzmianek o klasycznym przepisie. Zapewne osoby spostrzegawcze zauważą, że „blond”…