Sałata z cieciorką i kurczakiem to danie na zimno, szybkie do przygotowania, którym można się najeść. Czego tu nie lubić?
Sałata z cieciorką i kurczakiem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 3 garście sałaty mieszanej
- 1 puszka cieciorki
- 20 dag pieczonego fileta z kurczaka
- 5 suszonych pomidorów
- oliwa
- ocet z czerwonego wina
- 20 g sera feta
Mimo że wiosna już od wczoraj, pogoda nie rozpieszcza. I chciałoby się już jeść lżej – ale zwykła sałata nie wystarczy. Tutaj mamy dużo białka, ale nie tak dużo tłuszczu (fety naprawdę wystarczy odrobina, do smaku). Kurczaka można upiec wcześniej i mieć w domu zapas.
Filet natrzeć solą, pieprzem i ziołami, piec 15 minut w nagrzanym do 200C piekarniku.
Sałatę wrzucić do miski.
Odsączyć cieciorkę, dodać do miski.
Pokroić pomidory, dodać do miski.
Fetę pokroić w kostkę albo rozgnieść widelcem, dodać do miski.
Doprawić zawartość miski oliwą i octem z czerwonego wina.
Rozłożyć zawartość miski na talerzach.
Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, rozłożyć na talerzach.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
długo trzeba moczyć cieciorkę, żeby była miękka ?
pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:
verde-scuro.blogspot.com
Nie mam pojęcia, używam cieciorki z puszki.
Ja zwykle zalewam ciecierzycę wodą wieczorem; rano jest gotowa,ale jak postoi do popołudnia, to też nic nie szkodzi, moim zdaniem.