Przepisy

Lasagne z wolnowaru 

Lubię jeść lasagne, ale nie lubię go robić. Część mięsna, część serowa, czy płaty podgotować, czy nie? Czy lepiej ustawić w piekarniku niższą, czy wyższą temperaturę? Czy tym razem nie wyschnie? Wolnowar wymaga tylko przygotowania wcześniej mięsa i masy serowej, ale pół godziny to niewiele….

Przepisy

Smoothie truskawkowo – bananowe 

Owoce na śniadanie? Tak. Ale nie tylko owoce – białko i żelazo też. Błyskawiczny, zdrowy początek dnia. Smoothie truskawkowo – bananowe proporcje na 1 porcję 2 garście świeżego szpinaku 100 g mrożonych truskawek 1 banan 3 łyżki jogurtu greckiego Truskawki możesz lekko rozmrozić (wyjmij je…

Przepisy

Pikantny pomidorowy kurczak z wolnowaru 

Nie policzę, ile razy słyszałam pytanie o to, kiedy ja mam czas gotować. Normalnie – czasem w ciągu dnia, czasem wieczorem. Często gotuję większą ilość jakiejś potrawy i potem ją zamrażam, bo dzięki temu oszczędzam czas. Ale prawdziwe oszczędzanie czasu to gotowanie w wolnowarze. Odkąd…

Przepisy

Sos z awokado i pietruszki 

W USA ten sos znany jest pod nazwą „green goddess dressing”. Przepis powstał podobno w latach 20-tych XX wieku – i nie zawierał, inaczej niż u mnie, awokado. Ja zastąpiłam większość majonezu tym tłustym owocem. Sam sos z awokado i pietruszki jest doskonały jako dodatek…

Encyklopedia składników: musztarda 

Musztardę zwykle znamy jako dodatek do mięsa na ciepło – grillowanej kiełbasy czy kaszanki. Wiele osób zaczynających dopiero przygodę z dietą South Beach i zdrowym odżywianiem dla pewności odrzuca wszelkie gotowe dodatki, bo nie jest pewna, czy są zdrowe. Musztarda poprawia smak potraw – i…