Pamiętacie mój przepis na kopytka ze szpinakiem? Dziś inny sposób na nie. Sos paprykowy jest bardzo prosty do przygotowania, a całe danie jest efektowne. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, polecam przepis na kopytka w sosie paprykowym.

Kopytka w sosie paprykowym

proporcje na 3 porcje

  • 10 kopytek według przepisu na kopytka ze szpinakiem
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g pieczarek
  • garść rukoli
  • kilka plasterków parmezanu

Uwaga: jeśli porcji ma być 2 a nie 3, wystarczy 6-7 kopytek i 200 g pieczarek.

Zacząć rozmrażać kopytka albo przygotować je według przepisu.

Pokroić paprykę w kostkę o boku 1 cm, poddusić na patelni z łyżką oliwy. Kiedy lekko się skarmelizuje, dodać wędzoną paprykę, sól i pomidory, zamieszać, dusić aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie pokroić pieczarki w kostkę i na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy. Zacząć smażyć pieczarki – powinny być miękkie, ale lekko złotawe, a nie szare i zaduszone. Jeśli masz małą patelnię, zrób to w dwóch partiach.

Kiedy wszystko jest gotowe, na talerzu rozlać sos, na to rozłożyć pieczarki i kopytka. Dodać rukolę i plasterki parmezanu (shavings), jak na zdjęciu poniżej.


a. nowa_kolekcja_09032015_750x100