Pamiętacie mój przepis na kopytka ze szpinakiem? Dziś inny sposób na nie. Sos paprykowy jest bardzo prosty do przygotowania, a całe danie jest efektowne. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, polecam przepis na kopytka w sosie paprykowym.
Kopytka w sosie paprykowym
proporcje na 3 porcje
- 10 kopytek według przepisu na kopytka ze szpinakiem
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 250 g pieczarek
- garść rukoli
- kilka plasterków parmezanu
Uwaga: jeśli porcji ma być 2 a nie 3, wystarczy 6-7 kopytek i 200 g pieczarek.
Zacząć rozmrażać kopytka albo przygotować je według przepisu.
Pokroić paprykę w kostkę o boku 1 cm, poddusić na patelni z łyżką oliwy. Kiedy lekko się skarmelizuje, dodać wędzoną paprykę, sól i pomidory, zamieszać, dusić aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie pokroić pieczarki w kostkę i na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy. Zacząć smażyć pieczarki – powinny być miękkie, ale lekko złotawe, a nie szare i zaduszone. Jeśli masz małą patelnię, zrób to w dwóch partiach.
Kiedy wszystko jest gotowe, na talerzu rozlać sos, na to rozłożyć pieczarki i kopytka. Dodać rukolę i plasterki parmezanu (shavings), jak na zdjęciu poniżej.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl