Dobrym pomysłem jest zawsze mieć w domu 2-3 kawałki filetu z kurczaka, już zgrillowane lub upieczone. To doskonały sposób na błyskawiczne podanie obiadu czy kolacji. Szybka enchilada to tak naprawdę odpowiednik kanapki na gorąco, ale o wiele bardziej efektowny.


Szybka enchilada

proporcje na 2 porcje

  • 1 podwójny filet z kurczaka, zgrillowany albo upieczony
  • 1 papryka czerwona
  • 50g sera, np. mimolette
  • 2 wrapy lub 1,5 pity
  • sos salsa

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Filet pokroić w paski.

Paprykę pokroić w cieniutkie paski.

Zetrzeć ser na tarce (duże oczka).

Jeśli mamy wrapy, to układać na połowie filet z kurczaka, paprykę i ser, przykrywać drugą połową.

Jeśli mamy pitę, to po przekrojeniu na pół rozdzielić warstwy i włożyć między nie filet, paprykę i ser.

Zapiekać w piekarniku, włożone do brytfanny, 5-7 minut, aż będą lekko rumiane.

Podawać z salsą i sałatką z fetą.