Kiedy optymalizowałam mój przepis na zupę ogórkową, w ogóle nie myślałam o tym, żeby była wegańska. Zależało mi raczej na tym, żeby móc ugotować większą ilość, którą potem przechowam w słoikach w lodówce przez jakiś tydzień, stopniowo zjadając zapasy. Śmietana, która normalnie służy do zabielania zupy ogórkowej, nie zdaje tu egzaminu, bo lepiej dodawać ją ex tempore, a to oznacza konieczność wcześniejszego kupienia śmietany i zużywania jej po łyżce-dwóch. Wegańska zupa ogórkowa nie wymaga zabielania, jest gęsta, treściwa, doskonała na chłodne dni. Jeśli przesadziłaś z produkcją ogórków na zimę, to masz zasadniczy element w domowej spiżarni. Jeśli nie – kup ogórki w warzywniaku, tylko miej na uwadze, że zwykle są bardzo słone.

Wegańska zupa ogórkowa: składniki

proporcje na 4 litry zupy

  • 10 ogórków kiszonych
  • ok. 300 ml wody spod ogórków
  • ok. 10 dużych ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 1 por
  • pieprz
  • 1 łyżka neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowego)
  • 1 litr bulionu (im bardziej esencjonalny, tym lepszy)
  • 1-1.5 litra wody
  • koperek (może być mrożony)

wegańska zupa ogórkowa

To się przyda:

Wegańska zupa ogórkowa: przepis

Obierz marchew i korzeń pietruszki (obierki możesz zamrozić – patrz: uwagi), pokrój w kostkę.

Odetnij ciemnozieloną część pora i odłóż (to też możesz zamrozić – patrz: uwagi). Część białą i jasnozieloną pokrój w plasterki, przepłucz w misce, żeby upewnić się, że nie zostały tam resztki ziemi.

Ziemniaki obierz (akurat tych obierek nie zachowuję do bulionu, ale jeśli umyjesz ziemniaki przed obraniem, to z obierek możesz zrobić coś w rodzaju chipsów – o tym innym razem), pokrój w kostkę, wrzuć do miski z wodą, żeby nie ściemniały.

Ogórki odcedź, zachowując wodę spod nich. Pokrój je w kostkę.

Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, wrzuć na nią marchew, pietruszkę i por, podsmażaj 3-5 minut.

Zalej bulionem, dodaj ziemniaki, zagotuj i gotuj 10 minut.

Dodaj litr wody i ogórki, zagotuj, gotuj 10 minut. Spróbuj i w razie potrzeby dolej część lub całość wody spod ogórków.

Połowę zupy wlej do miksera, zmiksuj na gładko, zmieszaj z resztą. Wsyp posiekany koperek, zamieszaj, podawaj.

Nadmiar zupy przelej do słoików, kiedy jest gorąca, zakręć i odstaw. Po wystygnięciu wstaw do lodówki lub piwnicy – wytrzymają co najmniej tydzień w stałej, niskiej temperaturze.

wegańska zupa ogórkowa

Wegańska zupa ogórkowa: uwagi

O co chodzi z tym mrożeniem obierek z warzyw?

To prosta metoda na oszczędzanie – obierki z marchwi, pietruszki, cebuli, selera, zielone części pora to doskonała baza do domowego bulionu. Jeśli nie gotujesz rosołu, który podajesz z warzywami, tylko bulion, z którego wyrzucasz ugotowane warzywa, to nie ma żadnej różnicy, czego użyjesz, bo wszystko i tak trafi na kompost. Potrzebujesz sporej, sztywnej torby foliowej, najlepiej z zamknięciem strunowym, do której będziesz wrzucać kolejne porcje obierek. Z mojego doświadczenia wynika, że pełna torba o pojemności 1-1.25 litra wystarczy, żeby ugotować minimum litr esencjonalnego bulionu.

PS oczywiście możesz też zamrażać resztki mięsa, np. po oczyszczaniu elementów kurczaka, jeśli chcesz zrobić bulion mięsny, a nie tylko warzywny.

Jak przechowywać zupę ogórkową w słoikach?

To bardzo proste: gorącą zupę wlewasz do słoika, zakręcasz, odstawiasz do wystygnięcia. Słoik „zassie” się. Kiedy jest chłodny w dotyku, wstaw go do lodówki. Wytrzyma ok. tygodnia, wystarczy podgrzać zawartość słoika w garnku.

Czy można dodać śmietanę?

Oczywiście, ale nie ma to uzasadnienia, bo zupa według mojego przepisu jest gęsta i treściwa.

Czym zastąpić koperek?

Moim zdaniem, koperek pasuje tutaj najlepiej, ale jak go nie masz, to nie jest to koniec świata. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.

wegańska zupa ogórkowa

Inne przepisy na zupy:

Zupa fasolowa

Indyjska zupa z dyni

Kapuśniak z wolnowaru

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.