Kiedyś w komentarzu padło pytanie o więcej pomysłów na śniadania. Nie pamiętam, kto pytał, ale myślę, że przepis na zapiekankę śniadaniową przyda się wszystkim. Największa zaleta? Można ją zamrozić.

Zapiekanka śniadaniowa

proporcje na 8 porcji

  • 10 jajek
  • 100g niskotłuszczowego sera tartego
  • 100 ml mleka
  • 1,5 papryki
  • szczypiorek
  • 200g niskotłuszczowych parówek lub innej wędliny
  • spray do smażenia



smaki swiata Image Banner 728 x 90

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Parówki (albo wędlinę) pokroić w kostkę, tak samo postąpić z papryką (najlepiej, jeśli jest w różnych kolorach).

Spryskać patelnię sprayem do smażenia, podsmażać wędlinę i paprykę około 10 minut.

W międzyczasie wybić jajka do miski, dodać starty ser i posiekany szczypiorek (nie musi być bardzo drobno). Dodać mleko.

Spryskać sprayem do smażenia naczynie do zapiekania. Wrzucić do niego zawartość patelni, dolać jajka z serem, z grubsza wymieszać.

Piec około 15 minut, aż lekko przyrumieni się z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka na pewno będzie mocno podniesiona, ale po chwili opadnie, nie trzeba jej dźgać widelcem.

W tej wersji zapiekanka jest raczej delikatna – można więc podać do niej np. domowy sos BBQ.