Kiedyś w komentarzu padło pytanie o więcej pomysłów na śniadania. Nie pamiętam, kto pytał, ale myślę, że przepis na zapiekankę śniadaniową przyda się wszystkim. Największa zaleta? Można ją zamrozić.
Zapiekanka śniadaniowa
proporcje na 8 porcji
- 10 jajek
- 100g niskotłuszczowego sera tartego
- 100 ml mleka
- 1,5 papryki
- szczypiorek
- 200g niskotłuszczowych parówek lub innej wędliny
- spray do smażenia
Parówki (albo wędlinę) pokroić w kostkę, tak samo postąpić z papryką (najlepiej, jeśli jest w różnych kolorach).
Spryskać patelnię sprayem do smażenia, podsmażać wędlinę i paprykę około 10 minut.
W międzyczasie wybić jajka do miski, dodać starty ser i posiekany szczypiorek (nie musi być bardzo drobno). Dodać mleko.
Spryskać sprayem do smażenia naczynie do zapiekania. Wrzucić do niego zawartość patelni, dolać jajka z serem, z grubsza wymieszać.
Piec około 15 minut, aż lekko przyrumieni się z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka na pewno będzie mocno podniesiona, ale po chwili opadnie, nie trzeba jej dźgać widelcem.
W tej wersji zapiekanka jest raczej delikatna – można więc podać do niej np. domowy sos BBQ.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
świetny przepis !!! Bo można go modyfikować według własnych smaków 🙂