Bardzo lubię krewetki. Podejrzewam, że nie ma takiej wersji, której bym nie lubiła. Dziś wersja banalna w przygotowaniu: krewetki pieczone. Koniecznie kup świeże pieczywo, którym zbierzesz sos.

Krewetki pieczone: składniki

proporcje na 2 porcje (albo na 4-6, jeśli to ma być przystawka)

  • 750 g krewetek (surowych)
  • pęczek pietruszki
  • główka czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml bulionu (jeśli nie masz, może być woda)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta płatków papryki


Krewetki pieczone: przepis

Rozgrzej piekarnik do 150C.

Zmiksuj pokrojoną z grubsza pietruszkę, obrany z łupin czosnek, oliwę, bulion i płatki papryki. Dodaj sól i pieprz.

Obierz krewetki z pancerzyków, oderwij nogi.

Do naczynia do zapiekania wrzuć surowe krewetki, zalej sosem, dobrze wymieszaj.

Piecz, mieszając co kilka minut, 10 do 15 minut – krewetki muszą być różowe.

Podawaj z bagietką i białym winem.

krewetki pieczone