Bardzo lubię kapustę i wszelkie przetwory z niej – kapustę z grzybami, bigos, kapustę na ostro, kapustę z koperkiem, modrą kapustę… Ale czerwonej kapusty nigdy dotąd nie przerabiałam. Surówka z czerwonej kapusty w moim wykonaniu jest inna niż typowe polskie smaki, ale świetnie pasuje i do dań z grilla, i do duszonego mięsa. Spróbujesz?

Surówka z czerwonej kapusty – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 1/4 czerwonej kapusty
  • 1 marchew
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli

Surówka z czerwonej kapusty – przepis

Kapustę poszatkować, marchew utrzeć na tarce, sałatę pokroić w paski.

Zmiksować resztę składników, wymieszać z warzywami, ewentualnie doprawić do smaku.

Odstawić na godzinę przed podaniem, żeby smaki się połączyły.

Surówka z czerwonej kapusty – uwagi

Na następny dzień ta surówka nie jest już taka dobra, więc lepiej zjeść ją od razu.