Inspiracje obiadowe z bułkami do hamburgerów i hot dogów
Zazwyczaj bułki do burgerów i hot dogów kojarzą się z szybkimi przekąskami na co dzień. Jednak ich wszechstronność sprawia, że mogą być doskonałą bazą do smacznych obiadów. Poznaj kilka pomysłów na ich kreatywne wykorzystanie. Dzięki rosnącej liczbie przepisów na blogu kulinarnym Auchan możesz pożegnać się…
Co warto zrobić po wakacjach?
Wróciliśmy wszyscy z wakacji, rok szkolny się zaczyna, powoli trzeba zacząć myśleć o feriach… Nie, to nie tak szybko. Co prawda postanowienia w stylu “nowy rok, nowa ja” najchętniej podejmujemy 1 stycznia, a potem nic z tego nie wychodzi, ale jesień (umowna, bo lato jeszcze…
Pieczona kofta z hummusem
Pisałam o tym, jak zrobić arabskie przyjęcie, wydawałam takie kolacje niejeden raz i w zasadzie mam stałe menu. Ale raz na jakiś czas chcę coś podmienić, coś zrobić inaczej – kiedyś np. sama zrobiłam faszerowane liście winogron (obiecuję kiedyś o tym opowiedzieć szerzej, ale jest…
Wegańska kaszanka, czyli foul medames
Absolutnie uwielbiam kaszankę. W moim sklepie osiedlowym co tydzień jest dostawa takiej świeżej, jeszcze ciepłej i niejeden raz szłam po jeden lub dwa kawałki. Mam też zawsze coś w zamrażarce – ale mam też przepis na danie, które smakuje bardzo podobnie do kaszanki, a jest…
Pasta z bakłażana – mutabal
Za każdym razem, kiedy jestem na Bliskim Wschodzie, zachwyca mnie to, że w dowolnym sklepie mogę za drobne (naprawdę drobne, kilka złotych) kupić świeżą pitę, świeżo zrobiony hummus i mutabal. To plus warzywa i mam gotowe śniadanie. Niestety, w Polsce to tak nie działa. Jasne,…
Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, nie trzeba go podgrzewać, a najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Zrób jeszcze dziś!
Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem
Uwielbiam bakłażany. Za wygląd, za możliwość stworzenia z nich wielu potraw, za wszystko. Kiedy tylko zaczyna się sezon, myślę, co tu zrobić z nich dobrego. Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem w zupełności wystarczą jako kompletne danie główne (no, może jeszcze chlebek do tego), ale możesz…
Faszerowane kwiaty cukinii – bez smażenia!
Może być tak, że u Majlertów tracę rozsądek i kupuję to, co mi się podoba a nie to, co mam na liście. Kwiaty cukinii są piękne – i jadalne, więc warto z nich korzystać, póki sezon trwa. Robiłam już omlet z kwiatami cukinii i jest…
Shawarma z kurczaka
Niejeden raz podchodziłam do zrobienia shawarmy z kurczaka – czyli pieczonego mięsa z przyprawami, aromatycznego, soczystego, doskonałego jako część arabskiego przyjęcia. Umiem zrobić bardzo dobrego kurczaka w sosie jogurtowym (czyli kurczaka shish taouk), umiem zrobić arabskie szaszłyki z kurczakiem, ale ta shawarma zawsze wychodziła mi…
Makaron z pomidorami i miętą
Lato nie sprzyja staniu przy garach, bo nawet jeśli ma się w domu klimatyzację (co jest absolutnym błogosławieństwem!), to nie ma się zwykle chęci na gęste, zawiesiste sosy. Ale też nie zawsze wystarczy sama sałata – i wtedy takie makarony, jak ten z pomidorami i…

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl