Krewetki barbecue są szalenie efektowne, a przy tym banalnie proste w przygotowaniu. Podane w niedużych miseczkach, z kawałkiem pieczywa albo ryżem do zgarnięcia sosu, będą hitem wielu przyjęć.
Krewetki barbecue: składniki
proporcje na 4 porcje (6-8 jako przystawka)
- kilogram krewetek (u mnie obranych, podgotowanych, mrożonych)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki w proszku
- łyżeczka tymianku suszonego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki miodu
- łyżka oliwy
- ostry sos z papryki
Krewetki barbecue: przepis
Jeśli krewetki są mrożone, to je rozmrozić (polewać wodą krewetki na durszlaku tak długo, aż przestaną grzechotać).
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią posiekany czosnek, paprykę i tymianek, zamieszać, podgrzać. Po około minucie wlać przecier pomidorowy, dodać sos Worcestershire, posiekany szczypior, miód i sos z papryki. Powstały sos ma być słodko-ostry.
Wrzucić krewetki, wymieszać z sosem, podgrzać przez 2-3 minuty i podawać na ciepło.
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
a coś zamiast syropu z agawy?
Tolorips – dowolna inna substancja słodząca. Ja nie używam cukru, stąd syrop z agawy.
Uwielbiam krewetki, a Twoje wyglądają cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Do gotowych sosow BBQ nie moge sie przekonac, ale taka domowa wersje chetnie bym wyprobowala!
Muszę kiedyś wypróbować bo z tego co czytam to nie wygląda na czasochłonne, a powinno być smaczne 😀
Basia – dziękuję za miłe słowa. Były bardziej smaczne niż wyględne 🙂
Maggie – gotowe nie są fajne, a ten tutaj nie wymaga za wiele pracy.
Ewa – ano właśnie. Gotowanie trwa minuty, a efekt jest naprawdę udany. Z drugiej strony, dla mnie nie ma nieudanych dań z krewetkami 🙂