Dziś obiad z masą witamin i innych dobroczynnych składników. Tosty z awokado i szpinakiem są równie dobre na zimno, co na ciepło, więc nawet jeśli nie masz w biurze mikrofalówki, nic straconego!
Tosty z awokado i szpinakiem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
- 1/2 awokado
- 2 plastry sera żółtego, np. gouda
- 1 pomidor
- garść liści szpinaku
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Połowę polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na potem. Połowę kroimy w plasterki i układamy je na dwóch kromkach pieczywa.
Na to układamy liście szpinaku.
Pomidor kroimy w plasterki, układamy na szpinaku.
Na pomidorze układamy plaster sera
Po czym przykrywamy to drugą kromką pieczywa i zapiekamy.
Jeśli lubisz, możesz zmienić ser żółty na ser pleśniowy albo na mozzarellę.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Mi chyba toster się nie zamknął z taką ilością składników 😉
Aniko
http://potomek-kontra-obiad.folog.pl
Ja czasami jak nie chce mi się tostera odkopywać to robię takie tosty na patelni 🙂 wtedy możesz napakować więcej składników i po prostu opiekasz z dwóch stron pod przykryciem co jakiś czas je przewracając i „przyklepując” łopatką 🙂
http://olcikoweodchudzanie.blogspot.com/
Nie mogę się przekonać do avocado, ale w takim toście prezentuje się wyjątkowo kusząco 🙂
Aniko – trzeba mocno docisnąć 🙂
Olcik – brzmi dobrze, zapamiętam, chociaż toster zawsze mam w pogotowiu.
Kate – ja też nigdy nie „kochałam” awokado na surowo, zawsze z czymś. Tutaj naprawdę jest w sam raz!
wygląda pysznie, jak dorwę gdzieś taki chlebek, to zrobie;D