Brzmi jak „pół dnia spędzisz w kuchni”, ale tak naprawdę zajmuje mniej niż 30 minut. Polędwiczki wieprzowe z sosem orzechowym są efektowne, smaczne i proste – przygotuj je na elegancką kolację!
Polędwiczki wieprzowe z sosem orzechowym
- 30 dag polędwiczek wieprzowych
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka soku z limonki
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżeczki tabasco (chyba, że ktoś lubi bardzo ostre mięso)
- 1 łyżeczka oliwy
- limonki pokrojone w ósemki (do doprawienia mięsa)
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Polędwiczki pokroić tak, żeby powstały kawałki, które można zmieścić na patyku do szaszłyków. Następnie każdą polędwiczkę przekroić wzdłuż na 4 części – mięso ma być płaskie, cienkie. Oczywiście, należy poodcinać wszelkie niedoskonałości, kawałki tłuszczu etc.
Zmieszać w misce oliwę, tabasco i połowę sosu sojowego. Wrzucić w to mięso, niech się marynuje.
Do pojemnika od blendera wrzucić orzechy, dodać resztę sosu sojowego, sok z limonki i jakieś 4 łyżki wody. Zmiksować. Jeśli wody jest za mało – dodać łyżkę czy dwie.
Piekarnik powinien już być gotów. Mięso należy nabić na patyki do szaszłyków – jak, to rzecz gustu. Można rozciągnąć mięso na całej długości, ale można też zrobić falbankę.
Nabite na patyki mięso wstawić na blasze do piekarnika, piec 5-7 minut (to cienkie kawałki, dużo nie potrzebują).
Podawać z ósemkami limonek oraz sosem.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Musi być niesamowicie smaczne.
Małgorzata – tak, właśnie takie jest. Polecam.