Oczywiście, serek do smarowania, i to light, można kupić w sklepie. Tyle tylko, że zazwyczaj taki serek utwardzany jest różnymi dziwnymi dodatkami i nie zawsze ma takie dodatki, jakie lubimy. Trzeba więc serek stworzyć.
Domowy serek do smarowania – przepis
Metodę, która skutkuje uzyskaniem gęstego, jednolitego w konsystencji serka, opisywałam już dawno w przepisie na labneh. Na powyższą ilość serka zużyłam 8 jogurtów po 180g.
Następnie podzieliłam serki na 3 części i jedną zmieszałam z zaatarem, drugą – z suszonymi płatkami papryki*, a trzecią doprawiłam pieprzem (była wystarczająco słona jak na moje potrzeby).
* Papryki, mimo że jest sucha, nie trzeba namaczać – po pewnym czasie odzyska nieco wilgoci z serka i nie będzie chrupka, ale miękka, tak jak w typowych serkach do smarowania.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] łyżki serka do smarowania (przepis […]