Sos majonezowy, mimo że jest smaczny, to coś, czego nie da się zjeść dużo. Ale świetnie pasuje do mięsa – spróbuj!
Sos majonezowy – przepis
- główka pieczonego czosnku
- 100g (albo więcej, w zależności od upodobań) majonezu
- 50g suszonych pomidorów
Pieczony czosnek wymaga czasu i piekarnika. Poza tym, jest prosty.
Nagrzewamy piekarnik do 200C. Bierzemy główkę czosnku, odcinamy górę tak, żeby był dostęp do ząbków. Rozkładamy na takim kawałku folii aluminiowej, który pozwoli zamknąć cały czosnek w środku. Zaczynamy delikatnie nalewać oliwę na czosnek – tak, żeby wsiąkła w niego. Na główkę trzeba jakieś 4 łyżeczki. Na koniec trzeba czosnek trochę posolić, nie za dużo. Zamykamy folię z góry i wsadzamy czosnek do piekarnika na jakieś 30 minut (więcej, jeśli piekarnik nie działa zbyt szybko / mocno). Po tym czasie zawiniątko wyjmujemy RĘKAWICĄ i odstawiamy, niech wystygnie. Można rozwinąć górę. Czosnek powinien wyskakiwać z łupin po lekkim naciśnięciu.
Wrzucamy go do pojemnika, w którym będziemy miksować składniki. Dorzucamy trochę pokrojone (nie bardzo drobno) pomidory i majonez (można stopniowo, żeby sprawdzać smak). Miksujemy blenderem. Nie musi być idealnie gładkie. Smak czosnku nie jest tu ostry, wręcz przeciwnie.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sos majonezowy […]