Właśnie zaczęło się lato, czas spotkań z dowolnego powodu i bez powodu. Ballantine’s Brasil proponuje uczcić lato drinkami.

Mój znajomy słynie z tego, że pisze na Facebooku o whisky. Pisze barwnie, ciekawie, ma sporą wiedzę i jego historie to moja jedyna styczność z whisky. Ja piję wino, czasem piwo. Nie znam się na mocnych alkoholach, nie umiem robić drinków… A nie, nie umiałam do niedawna. Bo dzięki spotkaniu z Ballantine’s Brasil się nauczyłam.

Tak naprawdę, rzecz polega na tym, żeby zrobić coś smacznego. Nie trzeba kilkunastu składników (ale dobrze, żeby były więcej niż dwa), wystarczą świeże owoce, dużo lodu, trochę ziół i dobre chęci. Ballantine’s Brasil to połączenie szkockiej whisky i brazylijskiej limonki. Do drinków – wymarzone. Jeśli tak, jak ja nie przepadasz za mocno słodkimi drinkami, spróbuj zrobić drink na bazie limonek i ogórków, dodaj trochę mięty albo nawet kolendry, miarkę alkoholu i dużo lodu. Barmani zwykle korzystają z syropu cukrowego, ale robienie drinków to nie nauka ścisła. Wystarczy kilka prób.

Jeśli wolisz coś słodszego, co w dodatku można podać w dużym dzbanku, polecam Sangria Blanca – piłam to podczas spotkania z Ballantine’s Brasil. Doskonały pomysł na gorący wieczór!

Sangria Blanca

  • Ballantine’s Brasil
  • syrop cukrowy
  • białe wino typu Sauvignon Blanc
  • herbata brzoskwiniowa
  • lemoniada
  • owoce

Do prostego dzbanka dodaj cztery porcje Ballantine’s Brasil, jedną porcję soku z limonki i jedną porcję syropu cukrowego. Następnie dodaj jedną porcję białego wina (najlepiej typu Sauvignon Blanc), trzy porcje herbaty brzoskwiniowej i dwie porcje lemoniady. Udekoruj limonkami, brzoskwiniami i owocami egzotycznymi.