Wiosna niby już jest, ale tylko w kalendarzu, bo za oknem zima. Nie wystarczy zjeść na obiad lekką sałatę z warzywami, żeby się najeść (zwłaszcza, jeśli ma się w perspektywie odśnieżanie samochodu albo i podjazdu do garażu). Proponuję pełną witamin, pikantną sałatkę z kurczakiem.

Pikantna sałatka z kurczakiem – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 400g filetu z kurczaka
  • 50g sera pleśniowego blue
  • 1 brokuł
  • 1 duża marchew
  • 100g kuskusu
  • 3 łyżki oliwy
  • sos sriracha (ilość wedle uznania)
  • sól
  • szczypior

Kuskus zalać wodą, odstawić na 5 minut.

Brokuł podzielić na małe różyczki, na jeden kęs.

Mięso pokroić na nieduże kawałki.

Marchew zetrzeć na tarce (duże oczka).

Ser pokruszyć.

Szczypior drobno posiekać.

Na patelnię wylać łyżkę oliwy, lekko poddusić brokuł (około 2-3 minuty). Po tym czasie przełożyć go do miski.

Na patelnię wrzucić kurczaka, dusić aż przestanie być różowy. Zmieszać pozostałą oliwę i sos sriracha, wlać na patelnię, wymieszać z kurczakiem, dusić 2-3 minuty.

Zmieszać kuskus, brokuły, kurczaka, marchew, ser i szczypior. Zalać resztą sosu z patelni. Doprawić solą i (jeśli trzeba) większą ilością sosu sriracha.

Przepis znalazłam w blogu Half Baked Harvest.