Sriracha to pikantny sos, o którym pierwszy raz przeczytałam w blogu Kalyn (który niezmiennie polecam). Kiedy więc zobaczyłam go na półce w Piotrze i Pawle (Warszawa Targówek), byłam zdecydowana go kupić. Ale co to jest sriracha?
Spis treści
Skąd pochodzi sos sriracha?
Tak naprawdę, trudno powiedzieć – może z Tajlandii, a może nie do końca. Nazwa podobno ma nawiązywać do miejscowości Si Racha (albo Sri Racha), gdzie ktoś po raz pierwszy wpadł na to, żeby utrzeć razem papryczki chili, ocet, sól i cukier. W każdym razie, sos sriracha jest popularny w kuchni wietnamskiej i tajskiej – dodaje się go do zupy pho, macza się w nim sajgonki, ale tak w zasadzie można z nim zrobić wszystko.
Osoby zwracające uwagę na zawartość cukru zapewne skrzywią się na jego obecność w sosie, ale ile zjesz na raz sosu sriracha? Nie da się go zjeść dużo, bo jest raczej ostry – chociaż to oczywiście kwestia indywidualna. To świetny dodatek do sosu pomidorowego, który w ten sposób zyskuje zupełnie inny smak niż wersja włoska, którą jadamy najczęściej. To także sposób na doprawienie sałatki, na marynatę, na sos do sajgonek.
Jeśli nie masz pewności, jak się zdrowo odżywiać, jak bilansować posiłki albo jak gotować, jeśli masz ograniczenia w diecie, to polecam Ci książki Agnieszki Kopczyńskiej, autorki bloga Aga Ma Smaka i dietetyczki. Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij w banner poniżej!
Gdzie kupić sos sriracha?
O ile kilka lat temu, kiedy pierwszy raz o nim pisałam, musiałam się go dobrze naszukać, to teraz sos sriracha można kupić w większości sklepów, w dziale z żywnością z różnych stron świata. Znajdziesz go też w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością orientalną. 200 ml sosu sriracha kosztuje około 10 zł. Kupisz go np. tutaj – klik!
Suree – Sos chilli Sriracha//Flying Goose – Sos chili Sriracha majonezowy//Uni-Eagle – Sos chili Sriracha (chili 56%)
Jak używać sosu sriracha?
W Jest Pięknie znajdziesz masę przepisów z wykorzystaniem sosu sriracha – ale jeśli nie masz ochoty przeglądać mojego zestawienia, do którego linkuję poniżej, możesz po prostu użyć sosu sriracha na kanapce. Albo dodać go do jajecznicy. Lubisz ostre smaki? To coś dla Ciebie!
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
fajnie! własnie czegoś takiego szukałam 😉
So glad you got to try it. Interesting to see what the bottle looks like there.
Ania – polecam!
Kalyn – thanks for the comment. I tried it and loved it instantly. I use it for panini sandwiches, gives a great twist to the known taste.
sos jest pyszny, używam go już od dawna 🙂 pozdrawiam!
[…] ani sosem chili (poza tym – sprawdź, ile cukru zawiera typowy sos chili, np. Tao Tao). Pisałam o nim w blogu – i jest to jeden z tych dodatków, które zawsze mam w lodówce. Spróbuj, […]
Oooo, no dzięki za wyjaśnienie! Wszędzie, w różnych przepisach (nawet zagranicznych) widzę w liście składników srirachę i zawsze wydawało mi się to czymś tak odjechanym, że nawet nie sprawdzałam, co to jest. teraz już wiem – i wiem, że nie jest to tak egzotyczna rzecz jak myślałam. Czyli wszystkie przepisy, które mi się podobały, są w zasięgu ręki. Super! 😀
Cieszę się, że pomogłam. Kilka lat temu to rzeczywiście było coś nietypowego, ale teraz nie ma problemu z zakupem.
Nie słyszałam o tym sosie 🙂 Ma piękny kolor, pewnie sprawia, że potrawa nie tylko smakuje ale i wygląda.
Serio, reklamujesz tutaj program do układania diet i nie słyszałaś o sosie sriracha? 😀