Wycieczka do Berlina bez currywurst to dla mnie żadna wycieczka. Na co dzień nie jem kiełbasy z grilla, ale raz do roku, w Berlinie, currywurst musi być.

Currywurst

proporcje na 8-10 porcji

  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 przeciery pomidorowe w puszkach ok. 30 g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kg kiełbasy odpowiedniej na grill (możesz ją zastąpić grillowanym filetem z kurczaka)



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Rozgrzej grill.

Kiełbasę ponacinaj poprzecznie. Grilluj na średnim ogniu (temperatura ok. 170C na grillu elektrycznym), aż kiełbasa będzie rumiana i chrupka.

Uwaga – jeśli nie lubisz kiełbasy, możesz zgrillować oprószony solą i pieprzem filet z kurczaka. Co prawda nie będzie to już currywurst, ale też wyjdzie bardzo smacznie (próbowałam).

W międzyczasie posiekaj cebulę i wrzuć ją do garnka na rozgrzaną oliwę. Duś 3-5 minut, aż lekko się zrumieni.

Dodaj pomidory, przecier i przyprawy. Zamieszaj, duś około 15 minut.

Całość lekko wystudź, zmiksuj na gładko.

Podawaj kiełbasę polaną ciepłym sosem.