Wycieczka do Berlina bez currywurst to dla mnie żadna wycieczka. Na co dzień nie jem kiełbasy z grilla, ale raz do roku, w Berlinie, currywurst musi być.
Currywurst
proporcje na 8-10 porcji
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 przeciery pomidorowe w puszkach ok. 30 g
- 1 łyżka oliwy
- 1 kg kiełbasy odpowiedniej na grill (możesz ją zastąpić grillowanym filetem z kurczaka)
Kiełbasę ponacinaj poprzecznie. Grilluj na średnim ogniu (temperatura ok. 170C na grillu elektrycznym), aż kiełbasa będzie rumiana i chrupka.
Uwaga – jeśli nie lubisz kiełbasy, możesz zgrillować oprószony solą i pieprzem filet z kurczaka. Co prawda nie będzie to już currywurst, ale też wyjdzie bardzo smacznie (próbowałam).
W międzyczasie posiekaj cebulę i wrzuć ją do garnka na rozgrzaną oliwę. Duś 3-5 minut, aż lekko się zrumieni.
Dodaj pomidory, przecier i przyprawy. Zamieszaj, duś około 15 minut.
Całość lekko wystudź, zmiksuj na gładko.
Podawaj kiełbasę polaną ciepłym sosem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl