Zwyczajna jajecznica może się z czasem znudzić. Jajka, kilka plastrów wędliny – nie ma w tym nic odkrywczego. A gdyby tak zapiec całość i dodać sporo warzyw? Jajka po ranczersku rozgrzeją w zimny dzień.
Jajka po ranczersku, huevos rancheros – przepis
proporcje na 1 porcję
- 2 jajka
- 1/2 awokado
- 2-3 pomidory koktajlowe
- 3-4 plastry chudej szynki lub wędliny drobiowej
- 1 łyżka tartego sera (np. mozzarelli albo cheddara)
- sos tabasco (do smaku)
- oliwa
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Lekko natrzeć oliwą naczynie do zapiekania. Ułożyć w nim wędlinę tak, żeby pokryła dno i brzegi. Awokado pokroić w plastry, włożyć do naczynia. Dodać obok przekrojone na pół pomidory. Wybić dwa jajka. Dodać tarty ser. Wstawić do piekarnika na około 10-12 minut.
Po wyjęciu, skropić do smaku sosem tabasco.
Uwaga: pomidory można zastąpić sosem salsa.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Jajka po ranczersku […]