Zwyczajna jajecznica może się z czasem znudzić. Jajka, kilka plastrów wędliny – nie ma w tym nic odkrywczego. A gdyby tak zapiec całość i dodać sporo warzyw? Jajka po ranczersku rozgrzeją w zimny dzień.

Jajka po ranczersku, huevos rancheros – przepis

proporcje na 1 porcję

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 2-3 pomidory koktajlowe
  • 3-4 plastry chudej szynki lub wędliny drobiowej
  • 1 łyżka tartego sera (np. mozzarelli albo cheddara)
  • sos tabasco (do smaku)
  • oliwa
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Lekko natrzeć oliwą naczynie do zapiekania. Ułożyć w nim wędlinę tak, żeby pokryła dno i brzegi. Awokado pokroić w plastry, włożyć do naczynia. Dodać obok przekrojone na pół pomidory. Wybić dwa jajka. Dodać tarty ser. Wstawić do piekarnika na około 10-12 minut.
Po wyjęciu, skropić do smaku sosem tabasco.
Uwaga: pomidory można zastąpić sosem salsa.