Pamiętacie super-proste pesto z rukoli? Zrobiłam go trochę na zapas, ale nie chciałam dublować potrawy, więc zrobiłam kolejne bardzo proste i szybkie danie – tym razem z rybą w roli głównej. Łosoś z pesto i pomidorami to doskonałe danie na elegancki obiad!

Łosoś z pesto i pomidorami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 400g łososia
  • 3 łyżki zielonego pesto, najlepiej domowego (przepis na pesto tutaj)
  • 2 pomidory

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Łososia podzielić na 2 porcje po 200 g.

Pomidory pokroić w plastry.

Odedrzeć 2 kawałki folii alu – takie, żeby dało się w nich zamknąć po 1 kawałku łososia. Ułożyć łososia centralnie:

losos z pesto

Posmarować każdą z porcji połową pesto:

losos z pesto

Na każdej z porcji ułożyć po kilka plastrów pomidora:

losos z pesto

Następnie pakiet zamknąć (nie musi być bardzo szczelnie) i włożyć do piekarnika – ja dodatkowo umieściłam pakiety w naczyniu żaroodpornym, bo nie chciałam, żeby coś z nich wyciekło.

Po 10 minutach danie jest gotowe. Łosoś z pesto i pomidorami najlepiej pasuje do kaszy (może kuskus?) lub ryżu.

losos z pesto