W zasadzie wyszło coś jak guacamole. Nie zapominajmy, że awokado samo w sobie nie ma zbyt wiele smaku, raczej to dodatku nadają mu wyrazu. Tutaj jest podobnie. Meksykańska pasta z bobu to dobry dodatek i do mięsa z grilla, i do kanapek, można go też podać do surowych warzyw.
Meksykańska pasta z bobu – składniki
- 250 g bobu
- sos tabasco
- średni pomidor
- 1/2 cebuli czerwonej
- sól
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
Meksykańska pasta z bobu – przepis
Bób ugotować, obrać z łupin. Zmiksować z oliwą i sokiem z limonki, doprawić tabasco do smaku.
Pomidora posiekać w kostkę. Dodać do bobu.
Cebulę posiekać w kostkę, przelać wrzątkiem, dodać do bobu.
Meksykańska pasta z bobu – uwagi
Pasta wytrzyma w lodówce 2-3 dni, ale nie przeciągałabym tego.
Jeśli nie lubisz tabasco, spróbuj dodatku słodkiej lub wędzonej papryki.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl