W zasadzie wyszło coś jak guacamole. Nie zapominajmy, że awokado samo w sobie nie ma zbyt wiele smaku, raczej to dodatku nadają mu wyrazu. Tutaj jest podobnie. Meksykańska pasta z bobu to dobry dodatek i do mięsa z grilla, i do kanapek, można go też podać do surowych warzyw.


Meksykańska pasta z bobu – składniki

  • 250 g bobu
  • sos tabasco
  • średni pomidor
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • sól
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy

Meksykańska pasta z bobu – przepis

Bób ugotować, obrać z łupin. Zmiksować z oliwą i sokiem z limonki, doprawić tabasco do smaku.

Pomidora posiekać w kostkę. Dodać do bobu.

Cebulę posiekać w kostkę, przelać wrzątkiem, dodać do bobu.

Meksykańska pasta z bobu – uwagi

Pasta wytrzyma w lodówce 2-3 dni, ale nie przeciągałabym tego.
Jeśli nie lubisz tabasco, spróbuj dodatku słodkiej lub wędzonej papryki.