Zielona herbata – 5 zalet
Wołowina w winie, z wolnowaru
Niby już wiosna, słońce i tak dalej, ale bywa jeszcze zimno – no i nie samą sałatą żyje człowiek. Dziś proponuję danie, które robi się samo, a przy tym jest szalenie efektowne. Wołowina w winie, z wolnowaru to sposób na elegancki, niekłopotliwy obiad.
Grillowany łosoś
Sezon grillowy powoli się rozkręca – a jeśli nawet jest jeszcze za zimno na ogrodowe grillowanie, to zawsze można posłużyć się grillem elektrycznym lub patelnią grillową. Ryby z grilla są w Polsce mniej popularne niż mięso – dobrą rybę trzeba umieć wybrać, a mięso czy…
Warzywne stir-fry z sosem sojowym
Przepis poniekąd od Grzegorza Łapanowskiego, ale już w trakcie gotowania na warsztatach uległ paru zmianom, więc bez wyrzutów sumienia dodałam kilka swoich. Aha, najlepsza rzecz jest taka, że nie potrzebujesz woka, żeby zrobić to danie. Chociaż oczywiście, to by pewnie przyspieszyło całość. W każdym razie,…
Smoothie z awokado i bananem
Awokado na słodko? Pewnie, czemu nie – zwłaszcza że awokado jest jednym z tzw. superfoods. Zanim się skrzywisz i zaczniesz szukać substytutu – spróbuj. I przypomnij sobie, że awokado samo w sobie nie ma wiele smaku. Smoothie z awokado i bananem powstaje w kilka chwil,…
Wrap z grillowanymi warzywami i hummusem
Doskonałe danie do pracy, bo na zimno smakuje tak samo dobrze. Wybierasz się na piknik? Weź wrap z warzywami i hummusem ze sobą, wszyscy będą zachwyceni.
Smoothie pomarańczowe ze szpinakiem
Przepadam za świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym i często go podaję w weekend do śniadania. Ale to smoothie zawiera całe pomarańcze (no, bez skóry), nie tylko sok. Samo zdrowie! Smoothie pomarańczowe ze szpinakiem proporcje na 1 porcję 2 duże pomarańcze 1 banan 2 garście szpinaku 1…
Co brać do pracy: pikantny kurczak i brokuły
Już pisałam o tym, jaki fajny jest wolnowar i jak łatwo w nim gotować. Dodatkowa zaleta jest taka, że od razu robi się większą ilość tego jedzenia – pikantnego kurczaka w pomidorach wyszło mi całkiem sporo. To rozwiązuje problem, co brać do pracy – weź…
Lasagne z wolnowaru
Lubię jeść lasagne, ale nie lubię go robić. Część mięsna, część serowa, czy płaty podgotować, czy nie? Czy lepiej ustawić w piekarniku niższą, czy wyższą temperaturę? Czy tym razem nie wyschnie? Wolnowar wymaga tylko przygotowania wcześniej mięsa i masy serowej, ale pół godziny to niewiele….
Smoothie truskawkowo – bananowe
Owoce na śniadanie? Tak. Ale nie tylko owoce – białko i żelazo też. Błyskawiczny, zdrowy początek dnia. Smoothie truskawkowo – bananowe proporcje na 1 porcję 2 garście świeżego szpinaku 100 g mrożonych truskawek 1 banan 3 łyżki jogurtu greckiego Truskawki możesz lekko rozmrozić (wyjmij je…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl